Hur blev det så här?

Skrivet den 05 mars av Bilkåristen

Krusevi
Sitter på ett tåg på väg mot Såtenäs för att genomföra sista delen i min instruktörsutbildning. Jag som bara skulle gå en GU-F för att kunna bli fordonsförare i bilkåren…

Det var GU-Fen på Skredsvik som fick mig att ta steget till att bli instruktör inom försvarsmakten. Kamraterna som jag tillbringade två intensiva veckor med och de fantastiska instruktörerna fick mig att öppna ögonen för en ny spännande framtid. När jag kom hem så anmälde jag mig ganska omgående till IK-G, den genomförde jag på LSS i Uppsala med ett gäng roliga kurskamrater och en inspirerande kursledning. Dessa två veckor blev intensiva med teori blandat med pm-skrivande och praktiska moment. Under tiden innan jag kunde gå IK-T har jag fått möjlighet att hjälpa till på övningar med FVRF i Jämtland. Där har jag kunnat övat på min nyvunna kunskap som blivande instruktör.

Ikväll anländer jag Såtenäs och till helgen ska vi öva skarpt mot en GU-F, det ska bli spännande och roligt. Snart är han som ”bara” skulle bli fordonsförare färdig instruktör… Livet har sina vändningar ibland! Det kan jag tacka Bilkåren för som ger mig desssa möjligheter!
Till sommaren blir det Gk Tlb, så det är bara att ge sig på körkortsteorin…Tur att det är lång tågresa till Såtenäs!

Daniel Krusevi
Östersunds Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren