Hur blev det så här?

Skrivet den 05 mars av Bilkåristen

Krusevi
Sitter på ett tåg på väg mot Såtenäs för att genomföra sista delen i min instruktörsutbildning. Jag som bara skulle gå en GU-F för att kunna bli fordonsförare i bilkåren…

Det var GU-Fen på Skredsvik som fick mig att ta steget till att bli instruktör inom försvarsmakten. Kamraterna som jag tillbringade två intensiva veckor med och de fantastiska instruktörerna fick mig att öppna ögonen för en ny spännande framtid. När jag kom hem så anmälde jag mig ganska omgående till IK-G, den genomförde jag på LSS i Uppsala med ett gäng roliga kurskamrater och en inspirerande kursledning. Dessa två veckor blev intensiva med teori blandat med pm-skrivande och praktiska moment. Under tiden innan jag kunde gå IK-T har jag fått möjlighet att hjälpa till på övningar med FVRF i Jämtland. Där har jag kunnat övat på min nyvunna kunskap som blivande instruktör.

Ikväll anländer jag Såtenäs och till helgen ska vi öva skarpt mot en GU-F, det ska bli spännande och roligt. Snart är han som ”bara” skulle bli fordonsförare färdig instruktör… Livet har sina vändningar ibland! Det kan jag tacka Bilkåren för som ger mig desssa möjligheter!
Till sommaren blir det Gk Tlb, så det är bara att ge sig på körkortsteorin…Tur att det är lång tågresa till Såtenäs!

Daniel Krusevi
Östersunds Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren