Hemma igen!

Skrivet den 01 maj av Bilkåristen

Lugnet i köket med en kopp kaffe när den fysiska resan från IK-G (Instruktörskurs Grund) i Halmstad precis är över och man likt den gamla indianhövdingen väntar på att själen skall komma ifatt. För det behövs efter en sådan kurs. De flesta kan nog känna igen känslan att lämnat dessa till för två veckor sen helt okända personer som nu utvecklats till vänner, kanske för livet, och som man delar en otrolig upplevelse med. Och det gäller verkligen för en IK-G. Utöver att ha drillats i hantverket att skriva övningsplaner. Planer med mål, syften och krav som inte bara skall vara begripliga för mig som skriver och en tydlighet som gör att en annan instruktör skall kunna ta över lektionen, har vi ju dessutom fått en dos kunskap om gruppdynamik och ledarskap. Mycket via reflektioner om vad som händer i den egna gruppen och det gör det ju under en sådan här kurs. Elever som väljer att hoppa av, eller blir underkända. Konflikter som uppstår när människor med olika erfarenheter och viljor möts på en arena där det både handlar om att lära sig själv för att nå kursens mål, men även att vara en del av gruppen för att kunna bidra till vårt gemensamma lärande. Pressen att under viss tidspress göra ett utbildningspass i kanske helt okänt ämne som skall bedömas av instruktörerna på kursen. Så mycket känslor och mycket mental kraft som gått åt och så härligt att lyckats.

Flygvapenfrivilliga har verkligen lyckats med att skapa en bra kurs med erfarna instruktörer som handlett oss genom de 12 dagar som enligt några kändes som 3 månader med tanke på allt som hänt. Och en skolledning som varit både synlig och aktiv på kursen känns också som en förmån.

IMG_0733 1:e sgt Littke som föreläser om ledarskap

Och en förmån är det verkligen att få gå en kurs av denna omfattning, inte nog med all kunskap och klokskap som man fått möjlighet att ta till sig av, utan också steget att komma närmare instruktörsrollen som vi ser fram emot. Också det en spännande komponent att se hur vi utvecklades i synen på den rollen och hur många såg nya möjligheter efter hand som kunskaperna trillade på plats.

Så kan man då rekommendera någon att gå denna kurs? JA, ett stort rungande JA, men var beredd på att det är en krävande kurs mentalt, både innehållsmässigt och det som händer i gruppen. Men ja, det är värt det.

Nu är snart kaffet uppdrucket och familjen är på väg hem så då kan man landa på riktigt.

Håkan

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren