Hemma från GU-F

Skrivet den 24 augusti av Bilkåristen

11146598_861490733932792_1070522395245446115_o
Snart utryck från GU-F:en på Kvarn. Det känns vemodigt att behöva lämna logementet och ”familjen”. Vi har blivit ett tight gäng på de här två veckorna.

Det har varit sjukvård och skytte, värdegrund och folkrätt, brand och strid, CBRN, marsch, vård och praktisk tillämpning av allt under fältdygnet (som på sätt och vis varade ett och ett halvt dygn för oss).
Jag har lärt mig så mycket mer än jag trodde, och det har varit bitvis mycket jobbigt för en 31-åring med dålig kondis, men med bra grupp och ledare (och vänner som stöttat över nätet) har jag ändå lyckats fullfölja och är stolt över mig själv och peppad på vidare äventyr i grönkläderna.

Självklart har jag längs vägen hållit Bilkårens fana högt, och berättat allt det lilla jag vet om våra fordon (främst bandvagnen, som vi även fick åka lite i).

Det skall bli skönt att komma hem, men nu bor en liten bit av mitt hjärta på Kvarn och i gröna kamouflagekläder.

Martina Jansson, Göteborgs och Bohusläns Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren