Hemma från GU-F

Skrivet den 24 augusti av Bilkåristen

11146598_861490733932792_1070522395245446115_o
Snart utryck från GU-F:en på Kvarn. Det känns vemodigt att behöva lämna logementet och ”familjen”. Vi har blivit ett tight gäng på de här två veckorna.

Det har varit sjukvård och skytte, värdegrund och folkrätt, brand och strid, CBRN, marsch, vård och praktisk tillämpning av allt under fältdygnet (som på sätt och vis varade ett och ett halvt dygn för oss).
Jag har lärt mig så mycket mer än jag trodde, och det har varit bitvis mycket jobbigt för en 31-åring med dålig kondis, men med bra grupp och ledare (och vänner som stöttat över nätet) har jag ändå lyckats fullfölja och är stolt över mig själv och peppad på vidare äventyr i grönkläderna.

Självklart har jag längs vägen hållit Bilkårens fana högt, och berättat allt det lilla jag vet om våra fordon (främst bandvagnen, som vi även fick åka lite i).

Det skall bli skönt att komma hem, men nu bor en liten bit av mitt hjärta på Kvarn och i gröna kamouflagekläder.

Martina Jansson, Göteborgs och Bohusläns Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren