Härligt att vi kan ses fysiskt igen!

Skrivet den 01 juli av Bilkåristen

Äntligen kan vi se fram emot möjligheter att ses fysiskt igen. Just nu införs lättnader i restriktionerna och fler lättnader är att vänta, enligt regeringens avvecklingsplan. Det innebär att vi kan träffas och komma igång med fler aktiviteter i kårerna. Många kårer har planerat aktiviteter både under sommaren och i höst. Ta chansen och var med! Bara genom att delta i kårens aktiviteter bidrar du med positiv energi till kårarbetet.

Lättnader i restriktionerna innebär också att vi kan komma igång med vår kursverksamhet, om än inte riktigt i full skala. Vi gör allt vi kan för att så många som möjligt ska få komma igång med utbildningen till sin befattning i totalförsvaret. Vi vet att många av er har väntat länge och vårt kansli har jobbat och jobbar stenhårt med att försöka anpassa och hitta nya vägar för att kunna genomföra kurserna. Titta på hemsidan för aktuell information.

Förutom kurserna finns det många möjligheter att engagera sig i kårarbetet under hösten. De allra flesta kårerna kommer att delta i krisberedskapsveckan som startar den 27 september. Det är en vecka som innehåller många olika aktiviteter, temat i år är demokrati och syftet är att sprida information om totalförsvaret till allmänheten. Alla medlemmar kan vara med och bidra, ta kontakt med din kår och hör vad just du skulle kunna bidra med.

En annan aktivitet är Bilkårens trafikdag den 23 oktober, då vi går ut på stan och pratar trafiksäkerhet och genomför olika aktiviteter, både på allvar och lek. Alla medlemmar är välkomna att vara med. Kontakta din kår och hör efter hur planen ser ut.

Nu närmar sig semestertider och troligen är det många som stannar i Sverige i år också. Det innebär sannolikt att trafikintensiteten ökar. På sommaren ökar risken för allvarliga trafikolyckor, dödligheten ökar med hela 35% och antal allvarligt skadade ökar med 10%, baserat på de senaste 10 årens statistik. Se till så inte du blir en av dem! Planera din resa, kör inte för fort, håll avstånd, lasta bilen på ett säkert sätt och ”dela på ratten”. Att köra uttröttad har visat sig vara lika farligt som att köra onykter.

Var rädd om dig! Du är viktigt för många, även för Bilkåren!

Inger Karlsson och  Ingela Kronlund

Riksbilkårchefer

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren