Har aldrig sett så mycket brandslang och ändå räckte de inte

Skrivet den 06 augusti av Bilkåristen

Jag kom hem sent igår kväll efter runda två i trakterna kring Ljusdal med många tankar i huvudet. Man kan nog inte riktigt föreställa sig hur det är att vara en av alla boende som haft eldslågorna slickande runt husknuten och fått utrymma. Hoppas de kan komma hem och känna sig trygga igen.

Men det känns samtidigt bra att ha varit en liten pusselbit i släckandet av bränderna. Det har stundtals varit ganska tuffa körningar i skogen över stock och sten och längs med brandgator för att patrullera och söka bränder och rök. Nu är branden snart bekämpad och marken övelämnas till skogsägarna igen. Har fått mycket kunskap och lärande under dagarna.
* Har lärt mig se skillnad på en skördare, skotare och en massa andra skogsmaskiner som fixar brandgator.
* Det som jag tidigare rätt och slätt kallade skogsbrand har utvecklats till toppbrand, torvbrand, hög och låg löpbrand. Brandmännen utbildar i släckningsarbetet.
* När det gäller så samverkar alla och det bästa kommer fram. Olika myndigheter, organisationer och civilbefolkningen gör allt för att bidra med sin kompetens på bästa vis. Både från Sverige och andra länder.
*Har aldrig sett så mycket brandslang och ändå räckte de inte. Har lärt mig att kyrka kan var något annat än en byggnad för religiöst utövande.

Listan kan göras lång men avslutar den med att konstatera att köra bandvagn är i alla fall väldigt skoj.

Susanne Wieselgren, bandvagnsförare från Östgöta Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren