Har aldrig sett så mycket brandslang och ändå räckte de inte

Skrivet den 06 augusti av Bilkåristen

Jag kom hem sent igår kväll efter runda två i trakterna kring Ljusdal med många tankar i huvudet. Man kan nog inte riktigt föreställa sig hur det är att vara en av alla boende som haft eldslågorna slickande runt husknuten och fått utrymma. Hoppas de kan komma hem och känna sig trygga igen.

Men det känns samtidigt bra att ha varit en liten pusselbit i släckandet av bränderna. Det har stundtals varit ganska tuffa körningar i skogen över stock och sten och längs med brandgator för att patrullera och söka bränder och rök. Nu är branden snart bekämpad och marken övelämnas till skogsägarna igen. Har fått mycket kunskap och lärande under dagarna.
* Har lärt mig se skillnad på en skördare, skotare och en massa andra skogsmaskiner som fixar brandgator.
* Det som jag tidigare rätt och slätt kallade skogsbrand har utvecklats till toppbrand, torvbrand, hög och låg löpbrand. Brandmännen utbildar i släckningsarbetet.
* När det gäller så samverkar alla och det bästa kommer fram. Olika myndigheter, organisationer och civilbefolkningen gör allt för att bidra med sin kompetens på bästa vis. Både från Sverige och andra länder.
*Har aldrig sett så mycket brandslang och ändå räckte de inte. Har lärt mig att kyrka kan var något annat än en byggnad för religiöst utövande.

Listan kan göras lång men avslutar den med att konstatera att köra bandvagn är i alla fall väldigt skoj.

Susanne Wieselgren, bandvagnsförare från Östgöta Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 48 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

48 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren