Handen på hjärtat, använder du bälte i bussen?

Skrivet den 28 april av Bilkåristen

th4S87HDBV
”Bilkåren ska verka för ökad trafiksäkerhet” står det i första paragrafen i Bilkårens stadgar. Det innebär att du och jag, som är bilkårister, med vårt agerande och förhållningssätt i trafiken också är ambassadörer för Bilkåren och i allra högsta grad medverkar i att detta sker.
Bilkåren har en rese- och transportpolicy, som talar om hur vi ska agera i bilkårssammanhang, men som jag ser det måste både din och min grundinställning vara den att vårt beteende är detsamma vare sig vi kör i olika sammanhang som representanter för Bilkåren eller åker hem från jobbet eller till affären. Vi ska vara föredömen för andra och givetvis har vi reflex när det är mörkt och cykelhjälm om vi cyklar. Lika självklart som vi använder bilbälte i vanliga fall så gör vi det också när vi åker buss och det finns bälten.

Under två år stängdes järnvägen av under flera månaders tid i den del av Skåne där jag bor och trafiken ersattes med bussar. Det var med mycket få undantag bara två ombord som hade bältet på sig, och det var chauffören och det var jag. Men jag märkte att den som satt bredvid också kunde härma mitt beteende ibland och det kändes som en stor seger. Vid ett enda tillfälle har jag mött en chaufför som påpekade att vi skulle bälta fast oss och jag blev så glad över att höra detta. Vi som är över 15 år har ansvaret själva att använda bältet, det är inte chaufförens ansvar. På det sättet är det på samma sätt som om du mot förmodan skulle köra med vuxna som är obältade i din bil – vid kontroll är du som chaufför ansvarig för att barn under 15 år sitter bältade, de andra får ta sina 1 500 kr i böter. Men, handen på hjärtat, visst hade du väl stått kvar tills alla spänt fast sig innan du körde iväg?

För flera år sedan passerade jag en jobbig period i livet och min i grunden positiva inställning behövde förstärkas och jag bestämde mig då för att aldrig reta upp mig över saker som i det stora hela är ”världsliga saker” som Karlsson-på-taket skulle ha sagt. Det innebär exempelvis att om någon sitter i tysta kupén på tåget och har hörlurar som läcker ljud, då sätter jag hellre på mig mina egna lurar eller öronproppar än att kämpar på med ett allt högre blodtryck och irritation som annars skulle bli följden. (Det är nolltolerans i tysta kupén, för er som inte vet det.) Men när det sitter trettio personer runt mig på bussen som inte sätter på sig bältet, då kan jag inte bara blunda och koppla bort det.

Jag skrev aldrig någon insändare i lokaltidningen, även om jag tänkte det. Jag sa aldrig ifrån. Jag bara bet ihop, fick ont i käkarna och högt blodtryck. Nu hände det aldrig någon olycka, men jag som en gång själv bromsat en buss så hårt (på halkbana) att instruktören från Bilkåren gjorde en kullerbytta längs hela mittgången och tillsammans med mattan hamnade nere vid dörren, jag vet vilka krafter det är i rullning och vilka konsekvenser det kan få. Så nästa gång kommer jag inte att sitta tyst, då säger jag ifrån. Gör det du också, så har vi lämnat varsitt litet bidrag till ökad trafiksäkerhet, du och jag!

Kristina Berglund
ansvarig för trafiksäkerhet i centralstyrelsen

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren