GU-F ur ett instruktörsperspektiv

Skrivet den 19 maj av Bilkåristen

Ingen GU-F är den andra lik och det är alltid roligt att jobba som instruktör på den kursen. Så var det även denna gång. Det var en stor grupp förväntningsfulla elever som tog sitt första steg mot sina tilltänka befattningar och påbörjade den 2 veckors långa utbildningen fredag den 20 april på P4 i Skövde.

Under de kommande veckorna fick elever utbildning i exercis, preventiv medicin, CBRN, vapentjänst, m.m. – allt enligt den fastställda kursplanen. Men, kanske den viktigaste av allt är att under dessa veckor fick GU-F elever en kontinuerlig samarbetsövning. Situationen i vilken elever befinner sig är helt annorlunda den som de har i det civila livet. Här, på utbildningen, bor de på ett logement, väldigt nära varandra. Man är aldrig ensam och just detta är också upplevelse i för sig. Några elever varit engagerade i ungdomsverksamhet och har vissa förkunskaper samt erfarenheter med sig, andra har aldrig förut befunnit sig i en liknande situation. Men har man tillräckligt bra motivation – klarar man alla utmaningar galant.

Men det mest spännande med GU-F är den saliga blandningen av alla dessa fantastiska människor som söker sig till utbildningen – unga och äldre, studenter och välmeriterade yrkesmän som befinner sig på toppen av sin karriär, sjuksköterskor och bussförare, utredare och gruvarbetare, folk från Skåne och från Lappland, kvinnor och män. Precis som Hemvärnet, representerar GU-F samhället i snitt. Och det är väldigt glädjande att se hur alla dessa människor samarbetar med varandra och kämpar mot gemensamma mål.

Kursen avslutades den 4 maj och många har separationsångest. Men vad eleverna måste ha i åtanke, är att det inte är slut, utan början på ett helt nytt kapitel i deras liv – livet i det gröna. Många av dem kommer att träffas på nytt på sina befattningsutbildningar. Därefter, kanske om några år, då det blir dags för kompetenshöjning, kommer vi träffas på någon kurs, där vi – f.d. elever och f.d. instruktörer kommer sitta bakom en och samma bänk och kanske om några år till, då jag eller någon av mina kollegor kommer gå någon specialiserad kurs, kommer någon av våra f.d. elever framträda i instruktörs roll och vi kommer vara vederbörandes elever.

Vladimir Iserell, allmäninstruktör

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren