Grymma insatser av bilkåristerna i HvSS ungdomstävling

Skrivet den 21 augusti av Eva Blomqvist

Efter ett par års uppehåll pga pandemin var det den gångna helgen dags för HvSS ungdomstävling. Bilkåren representerades av två starka lag från Helsingborgs Bilkår; Fenriks Änglar och Pommes Pojkarna och de visade verkligen kämpatakter i det tuffa motståndet.

Tävlingen avgörs under två dagar med olika moment; tex hinderbana, fältskjutning, avståndsbedömning, biathlon, precisionskastning och orientering. De deltagande lagen är förlagda i tält på ängen framför huvudbyggnaden på HvSS. Under lördagens olika moment var vädret en tuff motståndare, regnet öste ner och det mesta blev genomsurt. Dock inte deltagarna som uppvisade engagemang och kämpatakter som imponerar. Den inställningen hyllades av rikshemvärnschefen Stefan Sandborg under avslutningsceremonin och prisutdelningen på söndagen.

Lag Pommes Pojkarna placerade sig på andra plats i två av delmomenten under lördagen, vilket gjorde att de startade bara 22 minuter efter ledande lag på söndagens jaktstart som inleddes med orientering. Efter flera kilometers löpning i tuff, kuperad terräng var det dags för snabbskyttemomentet. Beroende på resultat där fick lagen straffrundor innan de fick kartan för att springa den sista delen in mot målet vid HvSS. För Pommes Pojkarna räckte det till en åttondeplats i klassen för pojklag.

Fenriks Änglar hade också en bra första tävlingsdag, sköt bra och avverkade snabbt sina sex straffrundor och slutade på en finfin sjätteplats i mixed-klassen.

Det var grymma insatser av alla och lagsammanhållningen var helt klart en framgångsfaktor. För alla deltagare i Bilkårens lag var det första gången, och bara en stund efter målgång, när alla krafter var uttömda, snackades det om hur de skulle lägga upp det nästa år för att placera sig ännu bättre.

Ingen rast och ro efter målgång, då väntade istället vapenvård, rivning av tält, omplåstring av skavsår och lunch innan det var dags för pampig avslutningsceremoni och prisutdelning. Alla lagen uppställda, musik av Södertörns hemvärnsmusikkår och prisutdelning av Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm och Rikshemsvärnschefen.

”Jag är sjukt stolt över våra ungdomar”, sa Viktoria Hagerman, ungdomsledare och kårchef i Helsingborgs Bilkår. Klart att du ska vara det Viktoria! Du och övriga ledare på plats, Henrik och Mark, gör en enastående insats. Och stolta ska också alla deltagande ungdomar vara. Ni var grymma!

Eva Blomqvist, generalsekreterare

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren