Grymma insatser av bilkåristerna i HvSS ungdomstävling

Skrivet den 21 augusti av Eva Blomqvist

Efter ett par års uppehåll pga pandemin var det den gångna helgen dags för HvSS ungdomstävling. Bilkåren representerades av två starka lag från Helsingborgs Bilkår; Fenriks Änglar och Pommes Pojkarna och de visade verkligen kämpatakter i det tuffa motståndet.

Tävlingen avgörs under två dagar med olika moment; tex hinderbana, fältskjutning, avståndsbedömning, biathlon, precisionskastning och orientering. De deltagande lagen är förlagda i tält på ängen framför huvudbyggnaden på HvSS. Under lördagens olika moment var vädret en tuff motståndare, regnet öste ner och det mesta blev genomsurt. Dock inte deltagarna som uppvisade engagemang och kämpatakter som imponerar. Den inställningen hyllades av rikshemvärnschefen Stefan Sandborg under avslutningsceremonin och prisutdelningen på söndagen.

Lag Pommes Pojkarna placerade sig på andra plats i två av delmomenten under lördagen, vilket gjorde att de startade bara 22 minuter efter ledande lag på söndagens jaktstart som inleddes med orientering. Efter flera kilometers löpning i tuff, kuperad terräng var det dags för snabbskyttemomentet. Beroende på resultat där fick lagen straffrundor innan de fick kartan för att springa den sista delen in mot målet vid HvSS. För Pommes Pojkarna räckte det till en åttondeplats i klassen för pojklag.

Fenriks Änglar hade också en bra första tävlingsdag, sköt bra och avverkade snabbt sina sex straffrundor och slutade på en finfin sjätteplats i mixed-klassen.

Det var grymma insatser av alla och lagsammanhållningen var helt klart en framgångsfaktor. För alla deltagare i Bilkårens lag var det första gången, och bara en stund efter målgång, när alla krafter var uttömda, snackades det om hur de skulle lägga upp det nästa år för att placera sig ännu bättre.

Ingen rast och ro efter målgång, då väntade istället vapenvård, rivning av tält, omplåstring av skavsår och lunch innan det var dags för pampig avslutningsceremoni och prisutdelning. Alla lagen uppställda, musik av Södertörns hemvärnsmusikkår och prisutdelning av Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm och Rikshemsvärnschefen.

”Jag är sjukt stolt över våra ungdomar”, sa Viktoria Hagerman, ungdomsledare och kårchef i Helsingborgs Bilkår. Klart att du ska vara det Viktoria! Du och övriga ledare på plats, Henrik och Mark, gör en enastående insats. Och stolta ska också alla deltagande ungdomar vara. Ni var grymma!

Eva Blomqvist, generalsekreterare

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren