Grattis Hemvärnet 75 år!

Skrivet den 10 september av Bilkåristen

hv75 1

I lördags firades Hemvärnet 75 år med konserter med Hemvärnsmusikkårer och Högvaktsavlösning vid Stockholms slott.

Jag och kårchefskollegor från andra frivilliga försvarsorganisationer var inbjudna att delta tillsammans med delar av Försvarsmaktsledningen, regementschefer och chefer för militärregioner m.fl.

hv75 2

Extra roligt var det att flera Hemvärnssoldater som var med vid Hemvärnets start 1940 fick ta emot medaljer från ÖB och Rikshemvärnschefen.

Hemvärnet är idag en stor och viktig del av Försvarsmakten. Hemvärnet är Bilkårens största uppdragsgivare. Och det behövs fler Bilkårister som tecknar frivilligavtal med Hemvärnet. Jag har själv varit engagerad i Hemvärnet under ca 15 år och tycker att det är otroligt givande på så många sätt. Jag kan varmt rekommendera ett engagemang inom Hemvärnet!

Firandet av Hemvärnet kommer att fortsätta under hela året. Bl.a vid Rikshemvärnstinget i november.

Stort och varmt GRATTIS önskar Bilkåren!

Malin Dreifaldt, Riksbilkårchef

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren