Gräsprovtagarna ute på uppdrag

Skrivet den 06 september av Bilkåristen

ssm

Årets gräsklippningsövning gick av stapeln den 5 september. Vi var två bilar som körde runt i Stockholmstrakten. Vår bil började ute på Ekerö vid 9-tiden och gräset var fuktigt av morgondagg och den av oss som inte hade stövlar blev ganska blöt om fötterna. Vi är tre personer och klipper var sin cirkel på 1 m2. Dessa tre prover samlas i en större säck som knyts ihop och märks med gårdsnummer och namn. Därefter hoppar vi in i bilen och åker vidare till nästa ställe.

Vi tar färjan över till Slagsta och fortsätter söderut till Hölö där vår andra gård ligger. Samma procedur med klippning och märkning här. Sedan tar vi fika innan vi fortsätter. Kaffe och smörgås ute i solskenet är inte fel. Från Hölö åker vi norrut igen, men det är inte långt till nästa gård. När vi är nästan klara med klippningen där så börjar det dugga och lagom när vi kommit in i bilen så hällregnar det.

Nu återvänder vi upp till Stockholm, mina två passagerare stiger av vid Telefonplan och jag träffar bil nummer två på en mack i närheten för att ta emot deras prover. Sedan är det ut på motorvägen igen, full fart ner mot Studsvik. Svänger av motorvägen vid Vagnhärad och fortsätter in på mindre och krokigare vägar. Väldigt vacker natur, passerar Nynäs slott och bestämmer att ta paus där innan jag åker hem igen. Framme vid Studsvik lämnas proverna till vakten, vi får inte komma in på området.

Vi behöver fler provtagare i Stockholm och framförallt i Uppsala län. Ni som är intresserade hör av er till kansliet.

Lena Esbro

Verksamhetsledare Strålsäkerhetsmyndigheten

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren