Gräsprovtagarna ute på uppdrag

Skrivet den 06 september av Bilkåristen

ssm

Årets gräsklippningsövning gick av stapeln den 5 september. Vi var två bilar som körde runt i Stockholmstrakten. Vår bil började ute på Ekerö vid 9-tiden och gräset var fuktigt av morgondagg och den av oss som inte hade stövlar blev ganska blöt om fötterna. Vi är tre personer och klipper var sin cirkel på 1 m2. Dessa tre prover samlas i en större säck som knyts ihop och märks med gårdsnummer och namn. Därefter hoppar vi in i bilen och åker vidare till nästa ställe.

Vi tar färjan över till Slagsta och fortsätter söderut till Hölö där vår andra gård ligger. Samma procedur med klippning och märkning här. Sedan tar vi fika innan vi fortsätter. Kaffe och smörgås ute i solskenet är inte fel. Från Hölö åker vi norrut igen, men det är inte långt till nästa gård. När vi är nästan klara med klippningen där så börjar det dugga och lagom när vi kommit in i bilen så hällregnar det.

Nu återvänder vi upp till Stockholm, mina två passagerare stiger av vid Telefonplan och jag träffar bil nummer två på en mack i närheten för att ta emot deras prover. Sedan är det ut på motorvägen igen, full fart ner mot Studsvik. Svänger av motorvägen vid Vagnhärad och fortsätter in på mindre och krokigare vägar. Väldigt vacker natur, passerar Nynäs slott och bestämmer att ta paus där innan jag åker hem igen. Framme vid Studsvik lämnas proverna till vakten, vi får inte komma in på området.

Vi behöver fler provtagare i Stockholm och framförallt i Uppsala län. Ni som är intresserade hör av er till kansliet.

Lena Esbro

Verksamhetsledare Strålsäkerhetsmyndigheten

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren