God Jul och Gott Nytt Bilkårsår!

Skrivet den 21 december av Bilkåristen

tomtar
Nu återstår inte många dagar på 2014!

Det har varit en mycket intensiv höst. Riksstämma i Umeå, en omfattande kursverksamhet, nystart på MTE, skarpa insatser runt om i landet och mycket, mycket mer!

Bilkåren har också gått igenom en omfattande organisationsförändring som jag är övertygad om har bidragit till att Bilkåren kommer att bli en organisation som levererar ytterligare lite mer till både Försvarsmakten och till det civila krishanteringssystemet.

2015 blir ännu ett intensivt år!
Eva och jag kommer att resa runt i landet och träffa samtliga kårråd. Tillsammans med funktionärer och medlemmar ska vi göra en gemensam analys av det läge vi befinner oss i just nu. Vi ska även se över hur vi på bästa sätt kan uppfylla behoven som finns hos våra uppdragsgivare. Vidare kommer vi att titta på Bilkårens verksamhetsplan. I verksamhetsplanen ingår även att ta tag i trafiksäkerhetsarbetet.
Jag hoppas på intressanta och framtidsinriktade diskussioner under dessa träffar.

För mig väntar nu några lediga veckor då jag ska umgås med mina barn och passa på att ta en och annan sovmorgon. Förhoppningsvis kommer det även lite snö så att vi får njuta av en riktig vinter.

Januari rivstartar sedan med Folk- och försvarskonferensen i Sälen där Bilkåren givetvis är med.

Jag hoppas att ni alla får en fantastisk ledighet under helgerna. Även ni som inte har möjlighet att vara lediga önskar jag en riktigt bra jul- och nyårshelg.
Jag är otroligt glad och stolt över mina medarbetare, både på kansliet och i centralstyrelsen! Med risk för att bli tjatig; Ni gör ett fantastiskt arbete!

Tack för allt arbete och engagemang under 2014!

Malin Dreifaldt, Riksbilkårchef

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren