God Jul och Gott Nytt Bilkårsår!

Skrivet den 21 december av Bilkåristen

tomtar
Nu återstår inte många dagar på 2014!

Det har varit en mycket intensiv höst. Riksstämma i Umeå, en omfattande kursverksamhet, nystart på MTE, skarpa insatser runt om i landet och mycket, mycket mer!

Bilkåren har också gått igenom en omfattande organisationsförändring som jag är övertygad om har bidragit till att Bilkåren kommer att bli en organisation som levererar ytterligare lite mer till både Försvarsmakten och till det civila krishanteringssystemet.

2015 blir ännu ett intensivt år!
Eva och jag kommer att resa runt i landet och träffa samtliga kårråd. Tillsammans med funktionärer och medlemmar ska vi göra en gemensam analys av det läge vi befinner oss i just nu. Vi ska även se över hur vi på bästa sätt kan uppfylla behoven som finns hos våra uppdragsgivare. Vidare kommer vi att titta på Bilkårens verksamhetsplan. I verksamhetsplanen ingår även att ta tag i trafiksäkerhetsarbetet.
Jag hoppas på intressanta och framtidsinriktade diskussioner under dessa träffar.

För mig väntar nu några lediga veckor då jag ska umgås med mina barn och passa på att ta en och annan sovmorgon. Förhoppningsvis kommer det även lite snö så att vi får njuta av en riktig vinter.

Januari rivstartar sedan med Folk- och försvarskonferensen i Sälen där Bilkåren givetvis är med.

Jag hoppas att ni alla får en fantastisk ledighet under helgerna. Även ni som inte har möjlighet att vara lediga önskar jag en riktigt bra jul- och nyårshelg.
Jag är otroligt glad och stolt över mina medarbetare, både på kansliet och i centralstyrelsen! Med risk för att bli tjatig; Ni gör ett fantastiskt arbete!

Tack för allt arbete och engagemang under 2014!

Malin Dreifaldt, Riksbilkårchef

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren