God hjul och tack för i år!

Skrivet den 21 december av Bilkåristen

Ett år har gått med stormsteg och något överraskade kan vi konstatera att det redan är jul. Det var ju inte längesedan det var riksstämma då vi så hedersamt fick förtroendet, att med det historiska beslutet om delat ledarskap, leda organisationen in i framtiden.

Som sagt, 2018 går snart mot sitt slut och det har varit ett händelserikt, omtumlande men fantastiskt år! Att lyfta fram och på något sätt presentera och värdera allt det vi tillsammans har åstadkommit under året är näst intill omöjligt, men vi kan ändå inte låta bli att nämna ert engagemang under krisberedskapsveckan och alla bilkåristers fantastiska insatser under sommarens bränder. Det har gjort avtryck!  Och vi säger igen, ”vi är otroligt stolta över att vara bilkårister”.

Ert engagemang och alla de ideella timmar ni lägger på Bilkåren är det som gör ”bilkårsandan”, en känsla av samhörighet och inkluderande.

Tillsammans har vi gjort en kanoninsats och skapat förutsättningar för organisationen att utvecklas framåt. Tillsammans har visat sig vara ett framgångsrikt koncept som har gett ett mycket bra resultat, som även uppmärksammats av vår omgivning. Låt oss fortsätta denna positiva trend genom att stödja och stärka varandra. Tillsammans blir vi starka! Stort tack till er alla, bra jobbat!

Att ha ett väl fungerade samarbete med alla våra kårer, andra frivilliga försvarsorganisationer, myndigheter och uppdragsgivare är viktigt för oss och är en förutsättning för att vi ska kunna möta de nya utmaningar Bilkåren står inför. Vi vill verkligen ta vårt ansvar och blicka framåt för att lyckas med det.

Att få avsluta året med att välkomna ytterligare över 650 nya medlemmar känns otroligt roligt! Vi ser fram emot 2019 med tillförsikt!

Glöm nu inte bort att stressa ner och ta det lugnt så att ni får glädjas över julen. Vi får inte glömma bort att ha roligt, glädje är viktigt! Kör med omtanke och var rädda om varandra där ute i vårt avlånga land. Med dessa reflektioner kring det gångna året vill vi önska er en skön ledighet över  jul- och nyårshelgen och tacka för allt arbete och engagemang under det gångna året.

God Jul & Gott Nytt År!

Ingela och Inger

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren