God hjul och tack för i år!

Skrivet den 21 december av Bilkåristen

Ett år har gått med stormsteg och något överraskade kan vi konstatera att det redan är jul. Det var ju inte längesedan det var riksstämma då vi så hedersamt fick förtroendet, att med det historiska beslutet om delat ledarskap, leda organisationen in i framtiden.

Som sagt, 2018 går snart mot sitt slut och det har varit ett händelserikt, omtumlande men fantastiskt år! Att lyfta fram och på något sätt presentera och värdera allt det vi tillsammans har åstadkommit under året är näst intill omöjligt, men vi kan ändå inte låta bli att nämna ert engagemang under krisberedskapsveckan och alla bilkåristers fantastiska insatser under sommarens bränder. Det har gjort avtryck!  Och vi säger igen, ”vi är otroligt stolta över att vara bilkårister”.

Ert engagemang och alla de ideella timmar ni lägger på Bilkåren är det som gör ”bilkårsandan”, en känsla av samhörighet och inkluderande.

Tillsammans har vi gjort en kanoninsats och skapat förutsättningar för organisationen att utvecklas framåt. Tillsammans har visat sig vara ett framgångsrikt koncept som har gett ett mycket bra resultat, som även uppmärksammats av vår omgivning. Låt oss fortsätta denna positiva trend genom att stödja och stärka varandra. Tillsammans blir vi starka! Stort tack till er alla, bra jobbat!

Att ha ett väl fungerade samarbete med alla våra kårer, andra frivilliga försvarsorganisationer, myndigheter och uppdragsgivare är viktigt för oss och är en förutsättning för att vi ska kunna möta de nya utmaningar Bilkåren står inför. Vi vill verkligen ta vårt ansvar och blicka framåt för att lyckas med det.

Att få avsluta året med att välkomna ytterligare över 650 nya medlemmar känns otroligt roligt! Vi ser fram emot 2019 med tillförsikt!

Glöm nu inte bort att stressa ner och ta det lugnt så att ni får glädjas över julen. Vi får inte glömma bort att ha roligt, glädje är viktigt! Kör med omtanke och var rädda om varandra där ute i vårt avlånga land. Med dessa reflektioner kring det gångna året vill vi önska er en skön ledighet över  jul- och nyårshelgen och tacka för allt arbete och engagemang under det gångna året.

God Jul & Gott Nytt År!

Ingela och Inger

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren