Glöd

Skrivet den 14 november av Bilkåristen

Att känna en glöd finns i många  känslor, det  kan var att man  är  positiv, kär  eller  laddad, men att  känna  en  glöd  i en brand i en skogsbrand är något som kan  sänka  ens  positiva tänk. Regnet kan ses som något negativt hos många människor som rent kan döda människors liv, men regnet i en brandmans ögon är en gudagåva. I en förälskelse så kan regnet skapa så mycket mer kärlek i form av en myskväll och öka romantiken. Regn kan rädda liv, egendom och träd. Att känna rök kan vara en religiös upplevelse, ett tecken på att fara kan vara nära. Då kan decennier av hårt arbete, omsorg inom kort vara borta. Rök kan också vara ett tecken att det som man grillar snart  är klart.

Det som jag har märkt under min tid på denna jord är att alla människor är unika på sitt sätt att leva. Men jag har märkt att de som vill hjälpa till har ett gemensamt mål att gå mot. Att klara av vilken uppgift man än har. Att man vill hjälpa till, och att man är beredd att jobba hårt för att vi ska kunna nå målet.

Så känner jag för arbetet inom bilkåren, så vill jag leva och så vill jag uppleva kärlek.

Johan Fjellström, Piteå Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren