Gå på kurs!

Skrivet den 17 november av Bilkåristen

bannerutbildningskatalog
För många är Bilkårsengagemanget synonymt med att gå på kurs. Tusentals medlemmar har genom årens lopp gått någon av Bilkårens kurser för att bli i första hand fordonsförare någonstans i Försvarsmakten eller i den civila krisberedskapen. Bilkårens uppdrag från försvaret och andra myndigheter har varierat genom åren och idag är våra största ”uppdragsgivare” Hemvärnet på den gröna sidan och Svenska kraftnät, Trafikverket och Länsstyrelser på den civila sidan.

De flesta som varit på Bilkårskurs kan vittna om att det betytt mycket på en massa plan. Ny kunskap. Vänner för livet. Upplevelser. Stärkt självkänsla. En känsla av att både kunna och att vara behövd. För många har den där första bilkårskursen blivit inledningen på ett långt bilkårsengagemang. Allt det där stämmer för mig. Min grundkurs på buss för mer än tjugo år sedan har påverkat mitt liv på ett sätt som jag är väldigt glad för.

Idag har vi släppt vårt kursprogram för den militära sidan för 2015. Den civila sidan kommer också inom kort. På http://www.bilkaren.se/Utbildning/Utbildningskatalog2015.aspx hittar du hela kurskatalogen.

Kanske står du i ett läge där du är på väg in i en befattning och ska göra din utbildningsplan eller kanske har du gjort nån kurs och det är dags att göra vinterutbildning? Hursomhelst, det är dags att kolla in, kryssa i almanackan, börja förbereda sig och, framförallt, ta kontakt med din kår och anmäl dig!

Välkommen på Bilkårskurs 2015!

Eva Blomqvist
Bilkårens kanslichef

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren