Full fart i Boden

Skrivet den 11 juni av Eva Blomqvist

Under ett par veckor nu i början av juni pågår ett par av Bilkårens kurser och när jag besökte dem idag var det fullt fokus på målen. Det är alltid roligt att besöka våra kurser, det är passion och engagemang, positiv stämning och beslutsamhet. De flesta håller med mig om att den viktigaste drivkraften är att bidra och ha en uppgift om det värsta skulle hända.

Den ena kursen som pågick var en GK Tung lastbil där målet är ett militärt förarbevis för att kunna ha en befattning som förare i Hemvärnet. När jag besökte dem var det fjärde kursdagen och programmet bestod av riskutbildning och lastsäkring. Kan tyckas teoretiskt och tungt, men gänget var överens om att det hänger ihop med resten och behövs. Jonas från Örebrokåren var helnöjd och konstaterade att det var riktigt bra instruktörer och utbildningen håller väldigt hög nivå. Kul att höra tycker jag, det är ju den upplevelsen man vill att varje bilkårist på kurs ska få.

Apropå instruktörer. Minns ni Kalle och Gun som vi skrev om i ett nummer av bilkåristen i höstas. Då var de intervjuade för att de gick fordonsinstruktörskurs. Nu träffade jag dem i Boden, för nu var de ute och jobbade på sin första lastbilskurs. Kalle hade ont i fötterna efter att ha gått 17000 steg på körplanen igår, men det hindrade honom inte från att ge den teoretiska grunden för lastsäkring och hur man använder TYAs lathund. Efter middagen, när jag hade lämnat Boden, tog Gun över och ledde övningen om praktisk lastsäkring.  Så roligt att se våra nya instruktörer in action!

Den andra kursen på plats var just en instruktörskurs. Fyra engagerade deltagare som ägnat ett par veckor åt ett viktigt steg på vägen mot att bli fordonsinstruktörer. Under handledning av sina instruktörer Tobias och Tarja har de hållit övningar för grundkursens elever under deras start på kursen och idag jobbade de med en gruppuppgift för att organisera slutvård på en kurs. Kan tyckas enkelt, men det är en övning med många utmaningar som kräver en god plan. När de presenterade den på eftermiddagen fick de mycket beröm av kursledningen. Det bådar gott inför fortsättningen på deras instruktörsutbildning!

Trots tuff arbetsbelastning, långa dagar, ny kunskap som ska tas in och omsättas så är stämningen god. När adjutanten Agnetha kokat kaffe blir det uppsluppen och avslappnad stämning – precis som det ska vara. Alla vet när det ska vara puts och studs och när man kan vara mer informell. Det är nog det jag skulle kalla bilkårskänsla, för det är viktigt. Att trivas och ha roligt är den bästa förutsättning för att lära sig.

Tack till kursledningar och elever för en givande dag – lycka till med fortsättningen på kurserna.

Jag är stolt varje dag för det som våra medlemmar gör och bidrar med. Det är stort att bidra till ett säkrare Sverige, till något som är större än bara sig själv.

Eva Blomqvist, generalsekreterare

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren