Frivillig bussförare till Berga fick oväntade uppdrag

Skrivet den 07 juni av Bilkåristen

IMG_2220
Jag fick förfrågan om jag kunde ta en busskörning till Stockholm Berga. Det var ett gäng som skulle upp på övning i CBRN (kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot) i fyra dagar.
Dag 1 startade vi vår färd från Elfsborgsgruppen på torsdag morgon till Berga, det var ett glatt gäng på 18 personer. Väl uppe i Berga blev vi mötta av ett väl bevakat område, på eftermiddagen tog vi alla en underbar promenad på området. Det är ett fantastiskt ställe, som jag inte haft tillfälle att besöka tidigare. Nere i hamnen låg två krigsfartyg; Visby och systerfartyget. Det kändes som om vi känt varandra i hela livet. Ett välkomstmöte blev det också från ledningen. Slutligen kvällsfika och lite sömn.

Andra har dom andra tre grupperna från norr till söder också anlänt och, tro det eller ej, alla lika underbara människor. Det måste vara något speciellt att tillhöra denna CBRN grupp som inte funnits så länge. Jag körde runt grupperna med bussen till olika stationer, men var mest på saneringsstationen. Nyfiken som jag är fick jag delta i övningen. Vi byggde upp en saneringsstation med en bana där man sanerade mäniskor och duschar med mycket mer. Vi åt lunch och middag i det gröna varje dag – underbart. 14 timmar blev det innan kvällsfikat.

Tredje dagen. Åter uppställning kl. 08:00 för ännu en dag i samma tempo. Blev placerad i saneringsduschen, hade aldrig drömt om att få vara med om detta när jag statade resan hemifrån, tur att man inte är blyg. I skyddsdräkt och 26-28 grader varmt, spännande värre, vilket jobb dessa mäniskor får genomlida. Men när den kalla avspolningen från vattenslangen kom var det riktigt skönt, där stod man gärna en stund. Fram emot eftermiddagen var det återställande av allt material, rivning av sjuktält och lastning på lastbilen. Alla hittade sin plats så återställandet gick så smidigt. Träffade också två underbara tjejer som körde lastbilen. Det blev 14 timmar idag också, städning av bussen för hemfärden i morgon och hann även med en pratstund under kvällsfikat.

Fjärde dagen startade med att packa bussen kl. 06:30, sedan frukost, och en jättebra utvärdering av övningen från ledningen. Jag trodde att jag upplevt en hel del i övningsväg, men ICKE, det var längesedan jag var på en så varm (+30) och rolig övning. Längesedan jag skrattade så mycket.

Hemresan gick jättebra, vi stannade och åt lunch på en fästning med utsikt över vattnet utanför Jönköping och åt glass. Vill tacka för att jag fick vara med och uppleva detta, ett stort tack till ledningen och alla instruktörer – ni var helt fantastiska.

Yvonne, Lindome Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren