Fräcka bilar, trafiksäkerhet och rekrytering

Skrivet den 21 april av Bilkåristen

ljungbyhedEn lördag för ett par veckor sen var det Trafiksäkerhetsdag för hela familjen i Ljungbyhed Park, gamla F5, ni som minns det!

En mycket välbesökt tillställning, med massor med aktiviteter för hela familjen, små som stora! Det var utställning av brandkår, polis och ambulans. NTF var där med voltbilen och krocksläden. Häftiga bilar såsom BMW M1 och Ferrari. Man kunde flyga en tur mot en kostnad och även medåkning i en racerbil på de gamla flygrakorna.

Givetvis så var Bilkåren också på plats och representerade. Det var Almir från Helsingborgs kåren och Marianne Gustafsson och jag från Hässleholm-Perstorps kåren. Vi hade många intresserad som vi delade ut vårt info-materiel till och även fick namn och telenr till några som var intresserade.

Jag tror att det kan bli ännu större nästa och ännu fler besökare och då ska vi också vara med.

Carin Widestål Liljenberg
Hässleholm/Perstorps Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren