Första steget mot Hemvärnet

Skrivet den 03 april av Eva Blomqvist

Två blivande BV-förare och en stabsasistent taggade för skjutning.

Idag hade jag glädjen att få göra ett kursplatsbesök på Bilkårens GU-F (Grundläggande utbildning för Frivilliga) som pågår i Skövde och Remmene. Idag var det femte dagen på kursen, men första riktiga dagen i Remmene.

Kurschefen visar runt på pensionat Remmene.

För denna GU-F är lite speciell. Det var inryckning i Skövde i lördags och de första kursdagarna har varit inne på P4 men igår eftermiddag omgrupperade hela gänget till Remmene skjutfält, i närheten av Herrljunga. Här bor eleverna på pensionat Remmene. Låter kanske flott, men i själva verket var det en rätt annorlunda förläggning. Sjukvårdstält resta inne i en stor vagnhall. Kurschefen Adam Hovind visade mig runt och de elever jag hann prata med tyckte att det var helt okey boende. En klar fördel var ju att det var mindre fokus på städning, förklarade någon.

 

 

 

Ladda – patron ur.

Som sagt, idag var det dag 5 och hela dagen ägnades åt vapentjänst. Innan lunch var det grunderna, bla ”patron ur” och direkt efter lunch var det dags för det skriftliga provet. Sen fortsatte mer praktiska övningar om vapenhantering och innan det blev dags för middag hade alla avlossat sina skarpa skott med AK4 mot måltavlor.

Snart redo att avfyra de första skarpa skotten med AK4.

Det var ett stort gäng på plats, 31 elever, och de flesta var bilkårister som skulle bli bandvagns- och terrängbilsförare, men det var också några från andra organisationer; nån blivande sjukvårdare, kock, ordonnans och några stabsassistenter med på kursen. Ett glatt och taggat gäng som hade klistrat upp de enkla men självklara reglerna för kursen på väggen utanför sitt ”pensionat Remmene”; Respekt, Roligt, Positiv anda.

Instruktörerna Vladimir, Patrik och Helén i glatt samspråk.

 

 

 

 

Jag hann också med att prata med våra duktiga instruktörer på plats. De är proffsiga och driver utbildningen i positiv anda så alla känner att de hänger med. En extra stor ära var det också för mig att få dela ut Bilkårens kungliga medalj i silver till en av instruktörerna, Helén Dahlstedt. Hon blev rejält överraskad, för vi hade lyckats hålla det hemligt för henne. Helén har varit bilkårist i 30 år och varit med i Hemvärnet länge och de senaste åren utbildat sig till instruktör.

Överraskad medlajör.

Tack för besöket alla GU-Fare och lycka till med resten av utbildningen. Jag ser fram emot att få möta några av er på bandvagnskurser framöver!

Eva Blomqvist, Generalsekreterare

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren