Första steget mot Hemvärnet

Skrivet den 03 april av Eva Blomqvist

Två blivande BV-förare och en stabsasistent taggade för skjutning.

Idag hade jag glädjen att få göra ett kursplatsbesök på Bilkårens GU-F (Grundläggande utbildning för Frivilliga) som pågår i Skövde och Remmene. Idag var det femte dagen på kursen, men första riktiga dagen i Remmene.

Kurschefen visar runt på pensionat Remmene.

För denna GU-F är lite speciell. Det var inryckning i Skövde i lördags och de första kursdagarna har varit inne på P4 men igår eftermiddag omgrupperade hela gänget till Remmene skjutfält, i närheten av Herrljunga. Här bor eleverna på pensionat Remmene. Låter kanske flott, men i själva verket var det en rätt annorlunda förläggning. Sjukvårdstält resta inne i en stor vagnhall. Kurschefen Adam Hovind visade mig runt och de elever jag hann prata med tyckte att det var helt okey boende. En klar fördel var ju att det var mindre fokus på städning, förklarade någon.

 

 

 

Ladda – patron ur.

Som sagt, idag var det dag 5 och hela dagen ägnades åt vapentjänst. Innan lunch var det grunderna, bla ”patron ur” och direkt efter lunch var det dags för det skriftliga provet. Sen fortsatte mer praktiska övningar om vapenhantering och innan det blev dags för middag hade alla avlossat sina skarpa skott med AK4 mot måltavlor.

Snart redo att avfyra de första skarpa skotten med AK4.

Det var ett stort gäng på plats, 31 elever, och de flesta var bilkårister som skulle bli bandvagns- och terrängbilsförare, men det var också några från andra organisationer; nån blivande sjukvårdare, kock, ordonnans och några stabsassistenter med på kursen. Ett glatt och taggat gäng som hade klistrat upp de enkla men självklara reglerna för kursen på väggen utanför sitt ”pensionat Remmene”; Respekt, Roligt, Positiv anda.

Instruktörerna Vladimir, Patrik och Helén i glatt samspråk.

 

 

 

 

Jag hann också med att prata med våra duktiga instruktörer på plats. De är proffsiga och driver utbildningen i positiv anda så alla känner att de hänger med. En extra stor ära var det också för mig att få dela ut Bilkårens kungliga medalj i silver till en av instruktörerna, Helén Dahlstedt. Hon blev rejält överraskad, för vi hade lyckats hålla det hemligt för henne. Helén har varit bilkårist i 30 år och varit med i Hemvärnet länge och de senaste åren utbildat sig till instruktör.

Överraskad medlajör.

Tack för besöket alla GU-Fare och lycka till med resten av utbildningen. Jag ser fram emot att få möta några av er på bandvagnskurser framöver!

Eva Blomqvist, Generalsekreterare

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren