Fordonsinstruktörsutbildning i Bilkårens regi igång!

Skrivet den 16 juni av Bilkåristen

Vägen hit har inte varit spikrak, men nu är vi äntligen igång med fordonsinstruktörsutbildning i Bilkårens regi igen. Det har gått mer än femton år sedan vi senast drev utbildningen i egen regi och under de åren har vi istället haft platser på Försvarsmaktens egen utbildning. Det är exakt samma kursinnehåll, men upplägget att den genomförs för i första hand anställda gör att den blir lång och elever från Bilkåren har upplevt att tiden inte nyttjas effektivt eftersom den bara pågår på vardagar.

-Redan för sju år sen tog vi fram ett underlag till dåvarande centralstyrelse där vi pekade ut instruktörsförsörjning till våra kurser som den strategiskt viktigaste framtidsfrågan för Bilkåren, berättar Eva Blomqvist, generalsekreterare i Bilkåren. Det har sedan tagit ett tag att skapa utrymmet och resurserna för att på allvar jobba med den, och för tre år sedan fick vi öronmärkta projektmedel från Försvarsmakten för att göra ett utvecklingsarbete runt instruktörsförsörjning. Projektet har varit tvådelat, dels att få fler att påbörja och fullfölja en instruktörsutbildning, dels att skapa en fordonsinstruktörsutbildning utifrån frivilligas förutsättningar.

Helen Lodenfors har varit projektledare under hela resan och är nu kurschef när den första utbildningsomgången startat. ”Vi har sett ett markant ökat intresse att börja en instruktörsutbildning under dessa år, vilket är fantastiskt kul. Sen kom coronan och satte en del käppar i hjulet och vi har fått flytta fram kursstarten två gånger och det var på vippen nu med. Men tack vare stora insatser från flera så kunde kursen starta, men på en ny kursplats, i Söderhamn.

Det är fem otroligt taggade elever på kursen som nu genomför det första av fyra steg. En av dem är Fredrik Fredriksson från Stockholms Bilkår som beskriver det som roligt och utvecklande med grymt bra instruktörer.

-Vår utbildning är uppdelad på fyra block, vilket gör att varje kursdel bara är ca två veckor. Det gör att det passar frivilliga bättre, för det är lättare att få ledigt från sitt civila jobb. Vi jobbar också kvällar och helger så att tidsuttaget blir större och utbildningstiden upplevs kortare. Ytterligare en pusselbit är att vissa delar görs som distansstudier på hemmaplan inför och mellan blocken. Efter de tre första blocken blir man interimistiskt förordnad och får utbilda innan man går den fjärde och sista delen för att få behörighet att bli förarprövare, avslutar en nöjd och glad kurschef.

Vill du veta mer om hur du kan utbilda dig till instruktör i Bilkåren? Ta en titt på www.bilkaren.se/bli-instruktor

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren