Fordonsdag i Östergötland

Skrivet den 01 mars av Bilkåristen

östgöta2
Mulet och grått var det idag då jag och Elisabeth, vår kårs ungbilkårist, åkte mot Norrköping. Det var dags för årets första Fordonsdag! Temat för idag var ”Vinterförhållanden och anpassad vård” – det blev lite improvisation då det inte var vinter som beräknat utan vår och tre plusgrader…

Vi hade även med åtta Hemvärnsungdomar idag, de delades upp på oss förare. Vi startade med teori, lite repetition av våra vinterkunskaper. Vi blev uppdelade på respektive fordon och till slut var det en Tgb30 (Tgb=Terrängbil), två Tgb13 och fyra Bv206 (Bv=Bandvagn). Nu kom solen faktiskt fram och den hade vi med oss resten av dagen Vi gav oss iväg mot lunchstället; Leons, ett dygnet-runtöppet gatukök. De var fantastiskt snabba på att fixa mat åt oss 20-talet gröna.

När vi var redo för fortsättningen fick ett Bv-ekipage uppdraget att leda kolonnen förbi två ställen och stanna på det tredje för att där byta ledarekipage. Då vi bytte fick Elisabeth, orienterare sedan tidiga år och nyutbildad i Skövde på Terränghjuling, förutsättningarna för kommande sträcka som kolonnen skulle ta. Jag hörde inte alls vad hon fick för uppdrag då jag fick ta fram tejprullen och tejpa fast hållaren för körriktningsvisaren på vår Tgb13, den snurrade bara runt rattstången…

Nåja, jag kände mig lite nervös när vi drog iväg på nästa etapp, dubbelt så lång som den första… Det var ju fullkomligt i onödan, Elisabeth läste ju karta som den värsta rallykartläsaren, hade full koll hela tiden!! Vårt mål var vid Johannisborg – som har gett namn till Insatskompaniet i Norrköping – där fanns en stor port som är en rest av en gammal fästning som skulle skydda Norrköping. Vi ställde upp alla fordon och tog lite fina kort på alla oss förare och fordonen.
östgöta3
Dagen led nu mot sitt slut, Vi avvek lite tidigare eftersom Elisabeth skulle bli hämtad. Vi avslutar alltid passen med tankning och efter-körning-pyssel. Vi mötte upp Elisabeths mamma Karin, även hon bilkårist, tog en fika och det var inte alls otäckt att få komma hem och krypa ur det gröna och in i mysoverallen med ett stort leende på läpparna – varför är inte fler Bilkårister??

Maggan Alm, Östgöta Bilkår
östgöta1

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren