Fordonsdag i Östergötland

Skrivet den 01 mars av Bilkåristen

östgöta2
Mulet och grått var det idag då jag och Elisabeth, vår kårs ungbilkårist, åkte mot Norrköping. Det var dags för årets första Fordonsdag! Temat för idag var ”Vinterförhållanden och anpassad vård” – det blev lite improvisation då det inte var vinter som beräknat utan vår och tre plusgrader…

Vi hade även med åtta Hemvärnsungdomar idag, de delades upp på oss förare. Vi startade med teori, lite repetition av våra vinterkunskaper. Vi blev uppdelade på respektive fordon och till slut var det en Tgb30 (Tgb=Terrängbil), två Tgb13 och fyra Bv206 (Bv=Bandvagn). Nu kom solen faktiskt fram och den hade vi med oss resten av dagen Vi gav oss iväg mot lunchstället; Leons, ett dygnet-runtöppet gatukök. De var fantastiskt snabba på att fixa mat åt oss 20-talet gröna.

När vi var redo för fortsättningen fick ett Bv-ekipage uppdraget att leda kolonnen förbi två ställen och stanna på det tredje för att där byta ledarekipage. Då vi bytte fick Elisabeth, orienterare sedan tidiga år och nyutbildad i Skövde på Terränghjuling, förutsättningarna för kommande sträcka som kolonnen skulle ta. Jag hörde inte alls vad hon fick för uppdrag då jag fick ta fram tejprullen och tejpa fast hållaren för körriktningsvisaren på vår Tgb13, den snurrade bara runt rattstången…

Nåja, jag kände mig lite nervös när vi drog iväg på nästa etapp, dubbelt så lång som den första… Det var ju fullkomligt i onödan, Elisabeth läste ju karta som den värsta rallykartläsaren, hade full koll hela tiden!! Vårt mål var vid Johannisborg – som har gett namn till Insatskompaniet i Norrköping – där fanns en stor port som är en rest av en gammal fästning som skulle skydda Norrköping. Vi ställde upp alla fordon och tog lite fina kort på alla oss förare och fordonen.
östgöta3
Dagen led nu mot sitt slut, Vi avvek lite tidigare eftersom Elisabeth skulle bli hämtad. Vi avslutar alltid passen med tankning och efter-körning-pyssel. Vi mötte upp Elisabeths mamma Karin, även hon bilkårist, tog en fika och det var inte alls otäckt att få komma hem och krypa ur det gröna och in i mysoverallen med ett stort leende på läpparna – varför är inte fler Bilkårister??

Maggan Alm, Östgöta Bilkår
östgöta1

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren