FIA i Göteborg

Skrivet den 27 mars av Bilkåristen

FIAEn underbar vårdag i mars samlades totalt 52 (!) nya och gamla medlemmar för att köra en FIA-kurs på på gamla AMF 4 i Göteborg. FIA står för Förberedelse Inför Avtalsteckning och är ett bra sätt att få känna lite på olika fordon och befattningar innan man söker vidare i utbildningsstegen.

Vissa av de som kom var rekryterade på MC-mässan på Göteborgsmässan tidigare i vinter. Det blev förstås mycket information om Bilkåren, men det allra roligaste är nog att få klättra, känna och få åka med fordonen. Många hade ju aldrig suttit i en lastbil eller bandvagn tidigare. Bandvagnen var den som var mest välbesökt och många tyckte det var roligt att få se fordonen som man tänkt att utbilda sig på. Även gamla medlemmar fick bekanta sig med vårt nya fordon sprinten.

Många gamla och nya medlemmar fick också hjälp med att söka till sommarens kurser.
Vi hade en solig och rolig dag, med fika förstås! Särskilt tack till Sussie i Alingsås som bakade alla kakor.

Yvonne, Lindome Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren