Ett jämställt försvar är ett starkare försvar

Skrivet den 05 december av Bilkåristen

Vi deltog under två dagar på FM centrala NOAK där vi fick ta del av olika erfarenheter, undersökningar och forskningsresultat om jämställdhet, karriär och chefskap. Försvarsmakten bedriver sedan många år ett aktivt arbete för att förbättra attityder och värderingar kopplat till FM värdegrund och kvinnors möjligheter att verka i FM. Det här är mycket viktiga frågor även för oss i Bilkåren. Det är ju en stor bidragande del för att kunna skapa en attraktivare organisation där alla ska känna sig välkomna och kunna trivas.

Överbefälhavare Micael Bydén inledde NOAK konferensen. Han tryckte på att Försvarsmakten ska vara det goda exemplet i de här frågorna och alla måste bidra till en kultur utan kränkningar. Han är mycket tydlig i sitt budskap! ”- Allt det här ska bort, det hör inte hemma i vår organisation. Hur ska vi annars kunna lita på varandra när vi står där inför vår uppgift på riktigt?”  Han säger uttryckligen ”Snälla, jag behöver hjälp med att få bort det”. Han avslutar med att säga: -”Ett jämställt försvar är ett starkare försvar”.

Första föreläsningen hölls av Ida Texéll, Kommundirektör i Upplands-Bro, i ämnet ”Att utmana normer och strukturer”.  Ida arbetar aktivt med normfrågor och ledarskap och hennes ledord är mod, omtanke och handlingskraft. En bättre kvinnlig förebild får man leta efter. Hon kunde verkligen entusiasmera och bjöd så otroligt mycket på sig själv. Det var svårt att inte dras med av hennes energi. Ida nämnde ett citat som är värt att belysa ”Det är skillnad på att vara bäst i världen eller göra det som är bäst för världen”

Nästa föreläsare på programmet var Viktoria Saxby, jämställdhetsexpert och coach inom FM:s Gender Coach Program. Hon har arbetat med jämställdhet i 25 år och har skrivit en bok med titeln ”Den nya mannen” Den handlar om pojkar, män och slutet på könskampen. I boken påvisar Viktoria hur (o)jämställdhet hänger ihop med hela vår framtid. Jämställdhet är inte en kvinnofråga – det är framgångsreceptet för både män och kvinnor. Ett citat från hennes föreläsning:  ”Om du inte är en del av lösningen, så är du en del av problemet” En annan bra föreläsare som vi fick lyssna på var Jonas Eriksson som bla har nått världstoppen i fotboll som domare. Ett jobb som han beskriver som ”världens svåraste jobb”. ”Hade du kunnat memorera 22 namn en dag innan – fatta 400 beslut inom loppet av 90 minuter inför 80 000 åskådare och 32 kameror?” Man rycks med i Jonas föreläsning oavsett fotbollsintresse. Han berör många olika ämnen såsom ledarskap, kommunikation, konflikthantering, inspiration och personlig utveckling. Vad är det som gör att vi har så många krismöten men inga succémöten? Vi fick följa med och uppleva Jonas fantastiska resa som kantades av humor men med otroligt mycket allvar bakom.

Därutöver berördes många andra viktiga ämnen under konferensen så som ”Utrustning och materiel” ”Könssegregeringar och skillnader i befordringstakt”, ”Motståndet mot #Metoo och Givaktochbitihop …

Det var två mycket tänkvärda och givande dagar som vi har fått med oss mycket matnyttigt ifrån.

Ingela Kronlund och Inger Karlsson

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren