Enormt kraftfull samling goda krafter!

Skrivet den 27 juli av Bilkåristen

Nu hemkommen och vilar från branden. Får de inte regn ska jag försöka komma loss några dagar till. Många har frågat hur det var och hur det går. Jag vet förstås ingenting annat än min lilla bubbla, men berättar gärna utifrån mitt begränsade perspektiv.

Det är massor av människor som arbetar väldigt hårt, långa dagar/nätter för att förutsättningarna att hålla branden i schack ska vara de bästa. Utöver räddningstjänsten från en hel hoper länder och precis hela Sverige är frivilligorganisationerna i sitt esse nu.

Bilkåren som jag är med i arbetar mycket med bandvagnar och med transporter i bilar och bussar. Lottakåren bemannar olika stabsfunktioner. Röda korset fixar allt praktiskt och ser till att det finns mat, snacks, vatten, energidryck, första förband och myggmedel bland mycket annat. Hemvärnet rullar slangar, gräver, medåker i bandvagnar mm. FAK, FFK och många fler kämpar i bandvagn och flyg. På något outgrundligt sätt fungerar och samordnas hela insatsen. Stundtals är det rörigt och byråkratiskt, men som helhet är det en enormt kraftfull samling av goda krafter som lämnat semestrar och vanliga jobb för att hjälpa till.

Min insats bestod mest i att bistå i arbetet med att hålla begränsningslinjerna. Ju längre tid de håller desto bättre kan de förstärkas och minska risken för spridning. Det är brandgator som röjs och vattnas för att stänga inne elden. Men det händer mycket och snabbt när vinden vänder. Staben fick exempelvis plötsligt evakuera och återbyggas på annan plats.

Jag körde runt längs begränsningslinjerna och servade räddningstjänsten med slangar, bränsle till pumpar, personaltransporter mm. Jag patrullerade för att leta efter eld som spridit sig och jag släckte en del sådant. En lite större brandhärd var vi två mycket stolta brandvagnsbesättningar som lyckades släcka innan räddningstjänstens släckbil kom fram.

Är du sugen på att engagera dig i någon av frivilligorganisationerna så tveka inte. Det är otroligt givande att känna att en verkligen gör nytta, och det är en upplevelse att se samverkan inifrån och förstås ett stort äventyr!

Jenny Malmén, civil bandvagnsförare och medlem i Stockholms Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren