Enormt kraftfull samling goda krafter!

Skrivet den 27 juli av Bilkåristen

Nu hemkommen och vilar från branden. Får de inte regn ska jag försöka komma loss några dagar till. Många har frågat hur det var och hur det går. Jag vet förstås ingenting annat än min lilla bubbla, men berättar gärna utifrån mitt begränsade perspektiv.

Det är massor av människor som arbetar väldigt hårt, långa dagar/nätter för att förutsättningarna att hålla branden i schack ska vara de bästa. Utöver räddningstjänsten från en hel hoper länder och precis hela Sverige är frivilligorganisationerna i sitt esse nu.

Bilkåren som jag är med i arbetar mycket med bandvagnar och med transporter i bilar och bussar. Lottakåren bemannar olika stabsfunktioner. Röda korset fixar allt praktiskt och ser till att det finns mat, snacks, vatten, energidryck, första förband och myggmedel bland mycket annat. Hemvärnet rullar slangar, gräver, medåker i bandvagnar mm. FAK, FFK och många fler kämpar i bandvagn och flyg. På något outgrundligt sätt fungerar och samordnas hela insatsen. Stundtals är det rörigt och byråkratiskt, men som helhet är det en enormt kraftfull samling av goda krafter som lämnat semestrar och vanliga jobb för att hjälpa till.

Min insats bestod mest i att bistå i arbetet med att hålla begränsningslinjerna. Ju längre tid de håller desto bättre kan de förstärkas och minska risken för spridning. Det är brandgator som röjs och vattnas för att stänga inne elden. Men det händer mycket och snabbt när vinden vänder. Staben fick exempelvis plötsligt evakuera och återbyggas på annan plats.

Jag körde runt längs begränsningslinjerna och servade räddningstjänsten med slangar, bränsle till pumpar, personaltransporter mm. Jag patrullerade för att leta efter eld som spridit sig och jag släckte en del sådant. En lite större brandhärd var vi två mycket stolta brandvagnsbesättningar som lyckades släcka innan räddningstjänstens släckbil kom fram.

Är du sugen på att engagera dig i någon av frivilligorganisationerna så tveka inte. Det är otroligt givande att känna att en verkligen gör nytta, och det är en upplevelse att se samverkan inifrån och förstås ett stort äventyr!

Jenny Malmén, civil bandvagnsförare och medlem i Stockholms Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren