Engagerad medlem med avtal, inte bara ordförande

Skrivet den 31 maj av Bilkåristen

Så var årets Krigsförbandsövning (KFÖ) avklarad. Under fyra dygn har jag levt som soldat i skogen utanför Enköping.

Jag tror att de flesta med ett frivilligavtal med Hemvärnet känner igen sig i känslan av att rycka in. Med blandad förtjusning och förväntan packade jag all denna utrustning som ska med vid en övning. Ett ”grönt berg” med packning låg på golvet i vardagsrummet inför inryckningen.

IMG_9972

När det väl är dags för inryckning…. Att få träffa alla kompisar i bataljonen. Mängder med kramar. Uppdatering av hur alla haft det sedan vi sågs sist…

Den här gången hade jag glädjen att få hälsa en ny Bilkårist välkommen till förbandet. Han ska gå lastbilsutbildning i sommar och så detta som en chans att sätta sig in i hur det är att vara fordonsförare i ett Hemvärnsförband.

lastbil

Fordonen vi fick ut denna gång var av väldigt varierande slag, vilken jag tycker är toppen! Jag fick köra nästan alla typer av fordon som jag har på förarbeviset.

Sedan blev det tre dygn i skogen. Med alla transporter av personal och materiel. Enorma mängder materiel! Staben byggdes upp och blev ”hemma” på bara några timmar. Svettig, trött, hungrig och med camouflagefärgen rinnande i ansiktet. Men vi var på plats. Stridsvärdet på personalen var trots allt slit på topp! Och det behövdes. För patrullgång, eldpostsittande och flertalet eldstrider tar på krafterna.

Under lördagen fick vi besök av Västmanlands landshövding Minoo Akhtarzand. Ett besök som uppskattades av alla.

landshövding under övning

Övningen avslutades sedvanligt med bataljonsuppställning där jag hade den stora äran att få dela ut Bilkårens kungliga silvermedalj till Christina Björses. Christina har varit Bilkårist i många år och engagerat sig såväl i den lokala kåren som i hemvärnsförbandet. Hon står för kamratskap, god soldatanda och är en mycket kompetent fordonsförare. En mycket välförtjänt medaljör.

En fantastiskt bra övning är avslutad och jag kan ännu en gång konstatera att det är så fantastiskt roligt och givande att vara Bilkårist i Hemvärnet! Om du inte redan har en placering så rekommenderar jag verkligen att du utbildar dig till lastbilsförare med placering i Hemvärnet. Du kommer inte att ångra dig!

Malin, engagerad medlem med avtal och riksbilkårchef

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren