Engagerad medlem med avtal, inte bara ordförande

Skrivet den 31 maj av Bilkåristen

Så var årets Krigsförbandsövning (KFÖ) avklarad. Under fyra dygn har jag levt som soldat i skogen utanför Enköping.

Jag tror att de flesta med ett frivilligavtal med Hemvärnet känner igen sig i känslan av att rycka in. Med blandad förtjusning och förväntan packade jag all denna utrustning som ska med vid en övning. Ett ”grönt berg” med packning låg på golvet i vardagsrummet inför inryckningen.

IMG_9972

När det väl är dags för inryckning…. Att få träffa alla kompisar i bataljonen. Mängder med kramar. Uppdatering av hur alla haft det sedan vi sågs sist…

Den här gången hade jag glädjen att få hälsa en ny Bilkårist välkommen till förbandet. Han ska gå lastbilsutbildning i sommar och så detta som en chans att sätta sig in i hur det är att vara fordonsförare i ett Hemvärnsförband.

lastbil

Fordonen vi fick ut denna gång var av väldigt varierande slag, vilken jag tycker är toppen! Jag fick köra nästan alla typer av fordon som jag har på förarbeviset.

Sedan blev det tre dygn i skogen. Med alla transporter av personal och materiel. Enorma mängder materiel! Staben byggdes upp och blev ”hemma” på bara några timmar. Svettig, trött, hungrig och med camouflagefärgen rinnande i ansiktet. Men vi var på plats. Stridsvärdet på personalen var trots allt slit på topp! Och det behövdes. För patrullgång, eldpostsittande och flertalet eldstrider tar på krafterna.

Under lördagen fick vi besök av Västmanlands landshövding Minoo Akhtarzand. Ett besök som uppskattades av alla.

landshövding under övning

Övningen avslutades sedvanligt med bataljonsuppställning där jag hade den stora äran att få dela ut Bilkårens kungliga silvermedalj till Christina Björses. Christina har varit Bilkårist i många år och engagerat sig såväl i den lokala kåren som i hemvärnsförbandet. Hon står för kamratskap, god soldatanda och är en mycket kompetent fordonsförare. En mycket välförtjänt medaljör.

En fantastiskt bra övning är avslutad och jag kan ännu en gång konstatera att det är så fantastiskt roligt och givande att vara Bilkårist i Hemvärnet! Om du inte redan har en placering så rekommenderar jag verkligen att du utbildar dig till lastbilsförare med placering i Hemvärnet. Du kommer inte att ångra dig!

Malin, engagerad medlem med avtal och riksbilkårchef

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren