En kvartermästares betraktelse

Skrivet den 21 april av Bilkåristen

Maskering Packgruppen

Foto: Hans Lundström

Så har då årets KFÖ med 12. Hvbataljonen avslutats. Många slutsatser har dragits och nya erfarenheter har gjorts.

Som Kvartermästare på 122. Hvinsatskompaniet rycker jag in redan måndag. Från dag ett är det full fart framåt. Nya platser som ska rekas och nya personer att samverka med.

Tisdag dyker plutoncheferna upp med sina frågor och sedan ska det mesta vara förberett under onsdagen med gruppchefernas hjälp innan soldaterna rycker in på torsdag. Sömn brukar vara en bristvara.

Utöver att vara Kvartermästare så är jag ju även Bilkårist med fordonsbehörigheter som innan soldaterna ryckt in är en bristvara. Tänker då i första hand på bandvagn. Får ett samtal från kollegan på 124. Bevakningskompaniet, kokkärrorna måste lastas. Vi behöver en bandvagnsförare. Jaha, då får man övergå till att bli Bandvagnsförare en sväng. Omväxling förnöjer och det var riktigt roligt att ”nosa” kärrorna upp på flaken. Fick man verkligen använda sina färdigheter. Man ser inte så mycket med en kokkärra framför sig.

Kokkärra

Foto: Charlotta Dahlberg

Torsdag, stora inryckningsdagen. Gick förvånansvärt smidigt. Tror aldrig jag hört mitt namn nämnas så sällan, vilket jag ser som ett gott betyg. Måste betyda att jag förberett allt på ett bra sätt och alla visste vad de skulle göra. På bara någon timme hade vi mobiliserat och var redo att utgå.

Väl på plats på grupperingsplatsen small det bara till så hade vi alla tält på plats och maskeringen var i full gång. Har konstaterat under övningen att 122. har bästa packgruppen J Ett gäng bilkårister med packgruppchef som gör det lilla extra hela tiden utan att fundera. Stor eloge till dem. Ur Stab och tross synpunkt den smidigaste övningen på mycket länge.

Slutsats av övningen: mycket bra för oss på KompL och Stab och tross. Vi gjorde massor av erfarenheter och planer på förbättringar är redan i full gång. Även övningsledning och uppdragsgivare mycket nöjda med 12. Hvbataljonens insats. Ser fram emot nästa övning även om jag vet att det är lika med minimalt med sömn.

Charlotta Dahlberg, Piteå Bilkår

Kvartermästare 122. Hvinsatskompaniet

Läs mer på: http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2016/04/utan-er-klarar-vi-oss-inte-lange-det-ar-helt-sakert/

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren