En kvartermästares betraktelse

Skrivet den 21 april av Bilkåristen

Maskering Packgruppen

Foto: Hans Lundström

Så har då årets KFÖ med 12. Hvbataljonen avslutats. Många slutsatser har dragits och nya erfarenheter har gjorts.

Som Kvartermästare på 122. Hvinsatskompaniet rycker jag in redan måndag. Från dag ett är det full fart framåt. Nya platser som ska rekas och nya personer att samverka med.

Tisdag dyker plutoncheferna upp med sina frågor och sedan ska det mesta vara förberett under onsdagen med gruppchefernas hjälp innan soldaterna rycker in på torsdag. Sömn brukar vara en bristvara.

Utöver att vara Kvartermästare så är jag ju även Bilkårist med fordonsbehörigheter som innan soldaterna ryckt in är en bristvara. Tänker då i första hand på bandvagn. Får ett samtal från kollegan på 124. Bevakningskompaniet, kokkärrorna måste lastas. Vi behöver en bandvagnsförare. Jaha, då får man övergå till att bli Bandvagnsförare en sväng. Omväxling förnöjer och det var riktigt roligt att ”nosa” kärrorna upp på flaken. Fick man verkligen använda sina färdigheter. Man ser inte så mycket med en kokkärra framför sig.

Kokkärra

Foto: Charlotta Dahlberg

Torsdag, stora inryckningsdagen. Gick förvånansvärt smidigt. Tror aldrig jag hört mitt namn nämnas så sällan, vilket jag ser som ett gott betyg. Måste betyda att jag förberett allt på ett bra sätt och alla visste vad de skulle göra. På bara någon timme hade vi mobiliserat och var redo att utgå.

Väl på plats på grupperingsplatsen small det bara till så hade vi alla tält på plats och maskeringen var i full gång. Har konstaterat under övningen att 122. har bästa packgruppen J Ett gäng bilkårister med packgruppchef som gör det lilla extra hela tiden utan att fundera. Stor eloge till dem. Ur Stab och tross synpunkt den smidigaste övningen på mycket länge.

Slutsats av övningen: mycket bra för oss på KompL och Stab och tross. Vi gjorde massor av erfarenheter och planer på förbättringar är redan i full gång. Även övningsledning och uppdragsgivare mycket nöjda med 12. Hvbataljonens insats. Ser fram emot nästa övning även om jag vet att det är lika med minimalt med sömn.

Charlotta Dahlberg, Piteå Bilkår

Kvartermästare 122. Hvinsatskompaniet

Läs mer på: http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2016/04/utan-er-klarar-vi-oss-inte-lange-det-ar-helt-sakert/

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren