En kursplats kan betyda så mycket…

Skrivet den 06 augusti av Bilkåristen

IMG_1888I helgen träffas Bilkårens instruktörer och adjutanter för en årlig konferens. I år är konferensen förlagd till Marma, några mil söder om Gävle. De som varit med länge i Bilkåren får nåt drömskt i blicken och börjar prata om kurser som de gått för länge sen.

En promenad runt på den gamla lägerplatsen så ploppar minnen upp. ”I den här lektionssalen höll jag min allra första presentation när jag gick instruktörskursen på 80-talet”, ”Här hade vi uppställningsplats”, ”I den här baracken bodde vi när jag gick lastbilskursen” och ”Här gick jag ungdomsaspirantkurs 1983”.

IMG_1885Marma var en av Bilkårens ”gamla” kursplatser. Mängder av kurser har genomförts här under några decennier och mängder av bilkårister har minnen härifrån. Tänk vad en kursplats kan betyda mycket för ett fortsatt engagemang i en organisation. Det var tufft, men roligt. Jag fick vänner för livet. Kursen förändrade mitt liv och gav mig nya möjligheter. Tack vare Bilkåren har jag det yrke jag har idag.

Så många intryck som betytt så mycket för så många. Och det tack vare en kursplats.

Eva

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren