En jämställd organisation bidrar till ökad operativ effekt

Skrivet den 12 december av Eva Blomqvist

Under hösten har Bilkåren dragit igång en särskild satsning på jämställdhet genom att arrangera en webbinarie-serie. Höstens satsning avslutades i veckan när ÖB Micael Bydén medverkade och pratade under rubriken ” Finns det plats för alla i Försvarsmakten?”. Det råder inget tvivel om var ÖB står i dessa frågor, han är knivskarp i sina ståndpunkter om värdegrundsfrågorna och menar också att Försvarsmakten måste bli ännu bättre, om man ska kunna bli än mer jämställd organisation. Höstens sista webbinarium följdes av 500 tittare i realtid, vilket visar att det finns ett enormt intresse för dessa frågor.

”Klart att vi hade hoppats kunna nå ut till många med dessa webbinarier, men att det skulle bli så stort intresse, det är faktiskt över våra förväntningar”, säger riksbilkårcheferna Ingela Kronlund och Inger Karlsson som hållit i satsningen. Bakgrunden till idén är att vi får många signaler från bilkårister och andra specialister i hemvärnet som, trots värdegrund, upplever kränkningar och oönskat beteende. ”Vi vill bidra med perspektiv och lyfta frågan. En jämställd organisation blir effektivare och har allt att vinna, och för Hemvärnet handlar det ytterst om ökad operativ effekt. För att nå dit krävs att chefer på alla nivåer har kunskap och förstår betydelsen av sitt agerande”, menar Ingela Kronlund.

Sex webbinarier med olika infallsvinklar har arrangerats under hösten. Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro och tidigare räddningstjänstchef, inledde hösten med rubriken ”Jämställdhet – en strategisk fråga för totalförsvaret”. Just det strategiska perspektivet har återkommit under flera av seminarierna, många av de medverkande lyfter just det, oavsett man verkar i näringsliv, offentlig sektor eller i Försvarsmakten. Ska vi få ut det mesta och bästa har vi helt enkelt inte råd att inte ta tag i jämställdhetsfrågorna.

Alla webbinarier under hösten har följts av många tittare i realtid, men det har också gått att titta på dem i efterhand, via Bilkårens Youtubekanal. Ett ämne som engagerade många var den personliga utrustningen ur ett jämställdhetsperspektiv, som Karin Malmsten pratade om, men även samtalet om soldatvärde när Annika Nordgren Christensen intervjuade rikshemvärnschefen Stefan Sandborg. Det var också kul att Laura Swaan Wrede, ställföreträdande arméchef, medverkade med en personlig berättelse om hur det är att som kvinna göra karriär i en mansdominerad värld. Den medverkande som kanske stack ut mest var Pär Lärkeryd. Hans utgångspunkt är näringslivsorganisationer, men hans slutsatser och exempel är lätta att omsätta i vilken organisation som helst.

”Vår ambition var att, trots det digitala formatet, skapa interaktion med våra tittare och det har vi löst genom att låta tittare ställa frågor i vår facebookgrupp Ett jämlikt och jämställt Hemvärn, sedan har vi som modererat webbinarierna plockat upp frågorna och ställt dem. Det har varit stort engagemang och många har ställt frågor, vilket är kul”, säger Inger Karlsson.

Nu har höstens serie avslutats och det är redan klart att det blir en fortsättning i vår med början torsdag den 21 januari då generalmajor Lena Hallin medverkar. Hela vårprogrammet är inte klart än , men vi kan redan nu avslöja att en av de medverkande är Linnéa Claeson, fd handbollsproffs som gjort sig känd som influencer och opinionsbildare. Hon driver bla annat Instagramkontot Assholesonline med mer än en kvarts miljon följare, där hon synliggör sexuella trakasserier och näthat, och bemöter kränkningar med humor.

 

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren