En helg för påfyllnad!

Skrivet den 18 mars av Eva Blomqvist

Den gångna helgen har många av våra adjutanter och instruktörer varit samlade för att förbereda årets militära utbildningar i Bilkåren. Det är väldigt många pusselbitar som ska på plats för att det ska kunna bli bra kurser med bra resultat.

Man kan säga att den här helgen haft tre fokus:

  • praktiska frågor, exempelvis antagningsrutiner, material som ska användas vid kursstart och kursavslutning på alla kurser, nyheter i kursbeskrivningar, hur vi utnyttjar itslearning i utbildningarna mm.
  • Kompetensutveckling inom särskilda områden. I år var temat lastsäkring och prövarrollen för instruktörerna och samtal med svåra besked för adjutanterna.
  • Social samvaro. Detta ska inte underskattas, det är viktigt att få träffas och ha fokus på oss själva. Instruktörerna och adjutanterna har ju alltid annars fokus på andra, dvs eleverna på våra kurser. Skratta ihop, äta middag och umgås och prata.

Mixen ger påfyllnad till engagemanget som instruktör och adjutant. Det är tredje året som vi genomför denna samling på Logistik- och Motorskolan i Skövde och det känns bra, för det är ju själva hjärtat i försvarsmakten för fordonstjänsten. Vi får stöd av lärare från dem, vi får vara i deras lokaler och alla känner att det är nån slags ”hemvist” för oss.

Katarina Tingström som föreläste om svåra samtal.
Mikael Johansson och Johan Pihlström från Trängregementet.

Extra kul just detta år var att vi också fick besök av vår kontaktperson i Försvarsmakten, brigadgeneral Michael Nilsson. Michael är ju logistikchef i försvarsmakten och på många sätt en viktig person för oss, och det är kul när han tittar förbi på en fika, ger lite aktuell information och snackar lite med alla.

På lördagskvällens middag på Götamässen så överraskade riksbilkårchefen Ingela Kronlund tre av deltagarna med att dela ut kungliga medaljer. Anna Pettersson som är verksam som adjutant fick motta guldmedalj och instruktörerna Gun Persson och Bernice Korsman fick motta silvermedaljer. Det är fint att som kollega vara med och dela denna glädje.

Nu är vi alla laddade att genomföra årets stora kursutbud i Bilkåren!

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren