En helg för påfyllnad!

Skrivet den 18 mars av Eva Blomqvist

Den gångna helgen har många av våra adjutanter och instruktörer varit samlade för att förbereda årets militära utbildningar i Bilkåren. Det är väldigt många pusselbitar som ska på plats för att det ska kunna bli bra kurser med bra resultat.

Man kan säga att den här helgen haft tre fokus:

  • praktiska frågor, exempelvis antagningsrutiner, material som ska användas vid kursstart och kursavslutning på alla kurser, nyheter i kursbeskrivningar, hur vi utnyttjar itslearning i utbildningarna mm.
  • Kompetensutveckling inom särskilda områden. I år var temat lastsäkring och prövarrollen för instruktörerna och samtal med svåra besked för adjutanterna.
  • Social samvaro. Detta ska inte underskattas, det är viktigt att få träffas och ha fokus på oss själva. Instruktörerna och adjutanterna har ju alltid annars fokus på andra, dvs eleverna på våra kurser. Skratta ihop, äta middag och umgås och prata.

Mixen ger påfyllnad till engagemanget som instruktör och adjutant. Det är tredje året som vi genomför denna samling på Logistik- och Motorskolan i Skövde och det känns bra, för det är ju själva hjärtat i försvarsmakten för fordonstjänsten. Vi får stöd av lärare från dem, vi får vara i deras lokaler och alla känner att det är nån slags ”hemvist” för oss.

Katarina Tingström som föreläste om svåra samtal.
Mikael Johansson och Johan Pihlström från Trängregementet.

Extra kul just detta år var att vi också fick besök av vår kontaktperson i Försvarsmakten, brigadgeneral Michael Nilsson. Michael är ju logistikchef i försvarsmakten och på många sätt en viktig person för oss, och det är kul när han tittar förbi på en fika, ger lite aktuell information och snackar lite med alla.

På lördagskvällens middag på Götamässen så överraskade riksbilkårchefen Ingela Kronlund tre av deltagarna med att dela ut kungliga medaljer. Anna Pettersson som är verksam som adjutant fick motta guldmedalj och instruktörerna Gun Persson och Bernice Korsman fick motta silvermedaljer. Det är fint att som kollega vara med och dela denna glädje.

Nu är vi alla laddade att genomföra årets stora kursutbud i Bilkåren!

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren