En del är sig likt

Skrivet den 23 augusti av Bilkåristen

En varm sommardag 1988 så samlades ett antal grabbar för att rycka in på Ing 2 i Eksjö, förvirrade, förväntansfulla, nervösa och under värnplikt. En varm sommardag 2015 samlas ett antal grabbar och tjejer i mer varierad ålder på P7 Revingehed för GU-F, förvirrade, förväntansfulla, nervösa och frivilligt. 27 år emellan och en helt annan värld. Muren har fallit, kalla kriget är över, hemvärnsman är inte längre en gammal farbror med gevär utan en modern soldat.
GUF
Men en del är sig likt, det är lika tungt att bära utrustningen från förrådet och det är lika spännande att möta nya människor som skall umgås och gnuggas tillsammans under en tid. Lika många frågor kring vad som skall hända och en viss osäkerhet på vad som gäller kring fysiska krav.

En väsentlig skillnad är ju också att nu börjar vi med LAP (Lokal AntagningsPrövning), då var vi ju mönstrade och klara. Nu var det dags för medicinsk koll och hörseltest, vilket för min del kunde blivit slutet för min planerade karriär som bandvagnsinstruktör. Men med en sköljomgång med nässpray och lite mer koncentration så kom även jag till säkerhetsintervju och kunde påbörja kursen tillsammans med de övriga 18 deltagarna. Välkomsthälsningar, värdegrund, praktisk information och lära känna varandra och så var helt plötsligt dag 1 slut. Nu har vi hunnit exercera, packa stridsutrustning och besöka regementets dag med både flyg och stridsuppvisningar. Så med förhoppning om 13 kommande intressanta kursdagar.

Håkan
Blivande instruktör

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren