En del är sig likt

Skrivet den 23 augusti av Bilkåristen

En varm sommardag 1988 så samlades ett antal grabbar för att rycka in på Ing 2 i Eksjö, förvirrade, förväntansfulla, nervösa och under värnplikt. En varm sommardag 2015 samlas ett antal grabbar och tjejer i mer varierad ålder på P7 Revingehed för GU-F, förvirrade, förväntansfulla, nervösa och frivilligt. 27 år emellan och en helt annan värld. Muren har fallit, kalla kriget är över, hemvärnsman är inte längre en gammal farbror med gevär utan en modern soldat.
GUF
Men en del är sig likt, det är lika tungt att bära utrustningen från förrådet och det är lika spännande att möta nya människor som skall umgås och gnuggas tillsammans under en tid. Lika många frågor kring vad som skall hända och en viss osäkerhet på vad som gäller kring fysiska krav.

En väsentlig skillnad är ju också att nu börjar vi med LAP (Lokal AntagningsPrövning), då var vi ju mönstrade och klara. Nu var det dags för medicinsk koll och hörseltest, vilket för min del kunde blivit slutet för min planerade karriär som bandvagnsinstruktör. Men med en sköljomgång med nässpray och lite mer koncentration så kom även jag till säkerhetsintervju och kunde påbörja kursen tillsammans med de övriga 18 deltagarna. Välkomsthälsningar, värdegrund, praktisk information och lära känna varandra och så var helt plötsligt dag 1 slut. Nu har vi hunnit exercera, packa stridsutrustning och besöka regementets dag med både flyg och stridsuppvisningar. Så med förhoppning om 13 kommande intressanta kursdagar.

Håkan
Blivande instruktör

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren