Direktrapport från GK tung lastbil

Skrivet den 02 juli av Bilkåristen

Vi som går GK TLB – grundkurs tung lastbil – är 16 personer från Sveriges alla hörn; norrifrån, söderifrån, västerifrån, österifrån, och inte minst inifrån. Vissa av oss kommer närmast från GUF, andra har ett långt förhållande med Försvarsmakten – på ett eller annat sätt. Unga som gamla, har vi ett gemensamt fordonsintresse, som enklast förklaras med följande bild;
gk 1
Under den här kursens gång kommer vi få lära oss hur lastbilar fungerar – så långt som vi kommer behöva kunna det; vissa saker lämnas till mekaniker, trots allt – och vad som gäller när vi kör dem på vägarna.
gk 2
Efter att vi för första gången faktiskt fick köra lastbilarna sträcktes det rejält på smilgroparna; hade vi lagt dem på ett led linje hade det säkert räckt till Malmö.
gk 3
Stora och tunga, ofta med lynne och karaktär som en hund, lär vi oss hur vi ska ta hand om dem så att de fungerar när vi behöver dem, vad de klarar av och vad vi kan göra med dem.
gk 4
Efter en lång dag av korvstoppning – både bildligt och bokstavligt – återvänder vi till logementen och laddar batterierna inför nästa dag där våra instruktörer ska lära oss hur vi framför dessa stora fordon på väg på ett säkert sätt.
gk 5
Fast ladda batterierna kan ju göras på flera sätt; och alla sätt är bra utom de dåliga.
gk 6

Från oss här på Revingehed, väl mött på vägarna i framtiden!

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren