Det man sår får man skörda!

Skrivet den 05 maj av Bilkåristen

10307169_10152865588074012_4107381545158886305_n
Lördagen den 3 maj förvandlades Göransson Arena i Sandviken till Arena Wheels och ett helt hav av ursnygga välputsade bilar och motorcyklar tog plats arenan. Förutom alla snygga fordon av olika karaktärer så hade alla bilentusiaster chans att lyssna på Bosse bildoktor, prova rallysimulator, kolla på hur man motivlackerar, tatuerare i arbete och handla diverse bilförknippade tillbehör m.m
Här om någonstans är det rätt tillfälle för rekrytering!! Så för andra året i rad var vi i Hofors-Torsåkers Bilkår på plats. Med oss för dagen hade vi en bandvagn som drog stor uppmärksamhet i utställningshallen!! Pimpad med diverse Bilkårsreklam. En rollup, beachflaggor, ett bord laddat med diverse Bilkårsmatrial och en skål Ahlgrens bilar. Det var receptet för en otroligt lyckad dag i rekryteringens tecken.

En massa folk visade intresse och frågade massvis både om bandvagnen förstås, men också om oss som organisation. Vi fick inga medlemmar direkt på plats, men jag känner på mig att det gamla ordspråket gör sig gällande även här: Som man sår får man skörda!!
Vi var fem Bilkårister från vår kår under dagen. Hemvärnet i uniform representerat, svenska kraftnät i dom stiliga varselkläderna och även vi utan avtal i snygga bilkårströjan och västen. Som ett ess i rockärmen hade vi fått förstärkning genom rekryteringsrådet. Emil Wallin!! Vilken härlig frisk fläkt o bra reklam för Bilkåren. Stilig dessutom i full hemvärnsmundering. Han tog människor med glans och vågade låna ut sin surfplatta så vi kunde visa reklamfilmen om Bilkåren i den. Många stannade till och kollade lite extra.

Lördag den 31 maj syns vi igen i Sandviken på cruisingen. Då får alla som vill en åktur också i bandvagnen. Till allas stora glädje!!! Barnen var sugna på det redan i dag, men vi gör reklam för oss och dagens arrangörer Ghost town cruisers.. Att vi ses snart igen… På cruisingen i Sandviken och på Bessemerfesten i Hofors då ni hittar oss på bruket lördagen den 7 juni och nere i dom geggiga jeephålen i Böle på söndagen.
Väl mött!

Anna-Lena Holmstrand, Hofors-Torsåkers Bilkår

REKRYTERA MERA 🙂 och kom ihåg: DET MAN SÅR FÅR MAN SKÖRDA!

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren