Det är kallt och det är massor av snö

Skrivet den 19 januari av Bilkåristen

Termometern visar -27,4 och solen har ännu inte gått upp. Det biter i kinderna och knarrar under sulorna under den korta promenaden från kasern till lektionssalen. Övningsledaren Peter ger förutsättningar för dagens terrängkörning på GK Bandvagn Vinter, bland annat koordinater för de punkter som ska passeras. Det här är dagen då alla pusselbitar som man fått under både barmarks- och vinterkursen ska läggas ihop och alla ska få testa sina kunskaper och gruppvis lösa uppgiften att ta sig fram genom terrängen.

Bandvagnarna görs i ordning och tankas, den personliga utrustningen är på plats. Förarna jobbar gruppvis, två fordon i varje grupp där man turas om att läsa karta och reka väg eller att köra. Lunchen tillagas i påsar och utspisas gruppvis i vagnarna. Det visar sig inte alltid vara så lätt att hitta lämpliga stråk för att ta fram fordonen genom terrängen och man får göra flera omtag. Dagen blir lång och mörkret faller tidigt i Boden så här års, så redan på eftermiddagen har svårighetsgraden för orienterandet ökat kraftigt pga mörkret.

Tills slut har alla passerat alla punkter och vi återsamlas för att ta hand om vår utrustning och reflektera över dagens erfarenheter och lärdomar. Det är många dimensioner i lärandet, alltifrån samarbete, rek av lämpliga vägar och orientering till att få testa sin personliga utrustning och jobba med klädseln för att hålla sig torr och varm. Om man inte lyckas hålla värmen och få i sig mat påverkar det snabbt förmågan att lösa uppgiften.

Många av eleverna på kursen är från södra Sverige och få har upplevt denna kyla och fått chansen att testa sig själv och bandvagnen under såna förhållanden tidigare. Nyttigt och roligt.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren