Defense Camp

Skrivet den 06 augusti av Bilkåristen

flygdag
Under sex dagar har 17 ungdomar från Sjövärnskåren, frivilliga Flygkåren och Bilkåren fått prova på organisationernas verksamheter. Varje organisation ansvarade för en heldag med såväl teori som praktik. Vår utgångsplats var Uppsala Garnison.

Under sjövärnskårens dag fick ungdomarna prova på rodd, segling samt åka 700-båt(motordriven). De fick även lära sig göra olika knopar. Hela dagen spenderades på Märsgarn i Stockholms skärgård. Det fantastiska vädret bidrog till en underbar skärgårdsdag, även om flera av ungdomarna klagade på träningsvärk efteråt.

På Bilkårens dag åkte vi till Ledningsregementet i Enköping. Efter genomgång av Bilkårens verksamhet och kort teori om bandvagn 206 och terrängbil 20 ägnades resten av dagen till praktik. Fokus låg på att lära känna fordonen. Bårmontering och ”kläm och känn”. Sedan fordonsorientering på övningsfältet. Tyvärr ville inte båda bandvagnarna vara med under dagen. Ett tekniskt fel gjorde att vi fick byta ut en bandvagn. Resten av dagen ägnades istället åt terrängkörning för att visa vad fordonen klarar av utanför väg. Stort tack till Veronica Fredriksson, Karin Bergsten och Robin Lagerström som ställde upp som förare under dagen.
bv
Under tredje dagen stod flygning på schemat. Tyvärr gjorde vädret att vi fick ändra på planen och istället ägnades dagen åt flygsäkerhet, navigation och meteorologi. På eftermiddagen gjorde vi ett besök på fordonsmuseét Arsenalen i Strängnäs.

Frivilliga flygkårens dag ägnades åt flygning och besök i flygledartornet i Västerås. Till min stora glädje fick vi även se en hel del flygplan från flygmuseét både starta och landa. Bland annat fick vi en uppvisning av en Vampire och en Invador. Alla ungdomar fick ta ut en färdväg och sedan dirigera piloterna under flygningen.
svk rf
Instruktörer från SVK RF, Bilkåren, FFK och FMCK visade och berättade under kursen om organisationernas betydelse för totalförsvaret.
Som vanligt är det fantastiskt roligt att delta vid ungdomsverksamhet. Speciellt roligt var det att samverka med andra organisationer.

Ikväll åker jag hem med minnen av glada skratt, en hel del bus och många nya bekantskaper.

Kursens bästa elevcitat (enligt mig): ”Bilkåren for president!”

Malin Dreifaldt
Riksbilkårchef och ungdomsinstruktör

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren