Branden från mitt perspektiv

Skrivet den 05 september av Bilkåristen

20140827_141640[1]
Jag vet att det var ett tag sen branden i Västmanland var men har inte haft tid att skriva ett inlägg om det sett från mina ögon. Mitt namn är Daniel Brandt och jag jobbar på elfte logistikkompaniet på trängregementet och är bilkårist. Nu undrar väl många hur jag kan vara anställd soldat och bilkårist, men svaret är enkelt, jag har inget avtal med någon myndighet.

Tillbaka till branden i Västmanland, första vändan jag var uppe i Ramnäs var sön v 32-tis vecka 33. Direkt som man kom upp så blev det att börja köra ut drivmedel till brandbilar, bandvagnar, ja allt som behöver bränsle, med en lastbil med fordonsburentankutrustning (fobu) och det gjorde jag i stort sätt hela tiden jag var uppe första vändan. Min andra vända blev vecka 35 mån-ons under avvecklingsarbetet. Då var tempot lite lugnare och då körde jag inte ut drivmedel, utan bistod staben med att köra olika fordon till olika regementen. Då använde vi oss av ett maskinsläp för att få med oss så mycket som möjligt. Detta med att köra ut drivmedel till fordon och att transportera fordon är en del av mina uppgifter som transportsoldat.

Daniel Brandt

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren