Bland slott och bokskogar

Skrivet den 31 augusti av Bilkåristen

Vi hade kommit till den delen av utbildningen då vi skulle släppas ut i det Skånska vägnätet och orientera oss. Spännande!

Dagen började med en grundlig genomgång av bilorienteringens fantastiska värld.

karta

Ordern var att: Två olika sorters kartor skulle läsas, uppgifter lösas och så skulle vi ha skoj!

Blev det så? Klart det blev!

orienteringVi i lastbil 45 fick vi lära oss massa spännande om Skåne! Bland annat att det finns två Vittskövle, dock bara ett med slott och att dessa ligger ca 8 mil från varandra… (man ska läsa hela instruktionen!), att Skåne inte alls är platt, att det går visst att vända på smala vägar om kartan visar fel… och att det finns många vägar på liten yta, tvärtemot vad vi är vana vid från Norrlands inland och kust.

Med gott sällskap och massa gofika i lastbilen så går dagen snabbt.

Efter en nyligen godkänd uppkörning i ryggen kände man sig som en ”riktig” lastbils chaufför ute i den Skånska trafiken. Kul, spännande och lite nervöst var det allt.

Hur gick det i bilorienteringen då? Jo vi kom på en hedersam andra plats.

daniel

Daniel och Johan, GkTlb Revinge sommaren 2015

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren