Bilkårsungdomar framgångsrika i rikshemvärnschefens ungdomstävling

Skrivet den 20 augusti av Bilkåristen

Den gångna helgen avgjordes Rikshemvärnchefens ungdomstävling på Hemvärnets Stridsskola i Vällinge och Bilkåren representerades av tre lag från Helsingborgs Bilkår. Tävlingen är upplagd med olika moment under två dagar. Den första dagens grenar var fältskytte, biathlon, hinderbana, avståndsbedömning, precisionskastning, orienteringsbudkavle och ett överraskningsmoment med kluriga hjärnpussel, och här visade ett av våra lag framfötterna då de tog hem grensegern i orienteringsbudkavlen. Tävlingarna pågick hela lördagen och det var först på kvällen som den sista deltagaren passerade mållinjen i orienteringsbudkavlen, så det blev inte mycket återhämtning innan de avslutande momenten på söndagen.

Söndagens moment var uppdelad i fyra steg; parorientering, patrullorientering, skytte och snabbmarsch. Skyttemomentet kan bli väldigt utslagsgivande, då varje bommat skott innebär straffrundor. Efter att alla lag gått i mål under söndagsförmiddagen väntade en avslutningsceremoni där ställföreträdande rikshemvärnschefen Mattias Ardin förrättade prisutdelning.

Hela Bilkåren är stolta över våra ungdomars prestationer, där två av lagen hamnade på prispallen. Tjejlaget tog hem en silverplats i sin klass och det ena av killagen knep en bronsplats. Lagledare Henrik Bengtsson är glad och stolt över Helsingborgsungdomarnas insats under den tuffa tävlingen. Vi säger stort grattis och väldigt väl kämpat allihop!

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren