Bilkårsungdomar framgångsrika i rikshemvärnschefens ungdomstävling

Skrivet den 20 augusti av Bilkåristen

Den gångna helgen avgjordes Rikshemvärnchefens ungdomstävling på Hemvärnets Stridsskola i Vällinge och Bilkåren representerades av tre lag från Helsingborgs Bilkår. Tävlingen är upplagd med olika moment under två dagar. Den första dagens grenar var fältskytte, biathlon, hinderbana, avståndsbedömning, precisionskastning, orienteringsbudkavle och ett överraskningsmoment med kluriga hjärnpussel, och här visade ett av våra lag framfötterna då de tog hem grensegern i orienteringsbudkavlen. Tävlingarna pågick hela lördagen och det var först på kvällen som den sista deltagaren passerade mållinjen i orienteringsbudkavlen, så det blev inte mycket återhämtning innan de avslutande momenten på söndagen.

Söndagens moment var uppdelad i fyra steg; parorientering, patrullorientering, skytte och snabbmarsch. Skyttemomentet kan bli väldigt utslagsgivande, då varje bommat skott innebär straffrundor. Efter att alla lag gått i mål under söndagsförmiddagen väntade en avslutningsceremoni där ställföreträdande rikshemvärnschefen Mattias Ardin förrättade prisutdelning.

Hela Bilkåren är stolta över våra ungdomars prestationer, där två av lagen hamnade på prispallen. Tjejlaget tog hem en silverplats i sin klass och det ena av killagen knep en bronsplats. Lagledare Henrik Bengtsson är glad och stolt över Helsingborgsungdomarnas insats under den tuffa tävlingen. Vi säger stort grattis och väldigt väl kämpat allihop!

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren