Bilkårsplutonen – ett höstlov med mening

Skrivet den 11 november av Bilkåristen

Jag har haft förmånen att få delta i flera intressanta, roliga och spännande händelser i Bilkåren och Hemvärnet under 2017. Genomfört bandvagnsförarutbildning del 1 och 2, HV-intro, vara med under Försvarsmaktsövningen Aurora och nu för en vecka sedan varit kurschef på ungdomskursen på Marma. Utan tvekan var det sistnämnda en av de roligaste saker jag gjort i år!

Att se unga människor växa av att möta utmaningar och lösa olika typer av uppgifter är något väldigt speciellt som jag verkligen brinner för.

Bilkåren har flera ungdomskurser, syftet med ungdomskursen på Marma är att ungdomar mellan 15 och 20 år ska få prova på livet som militär i några dagar. Jag och instruktörsgänget förberedde deras vistelse genom att strukturera hela gruppen som en pluton, de delades in i fyra grupper där en av ungdomarna med flera års erfarenhet av militär ungdomsverksamhet blev plutonelev och döpte oss till Bilkårsplutonen. Inryck var på onsdagen kl. 14.00. Vi hämtade 28 förväntansfulla ungdomar på stationen fullastade med utrustning och transporterade dem med bandvagn i två omgångar till kasern. De inkvarterades gruppvis i varsitt logement, tjejerna bodde i en av barackerna.

Första kvällen höll vi i information om Bilkåren, försvarsupplysning samt Bilkårens och Försvarsmaktens värdegrund. Det avrundades med att de fick diskutera fram vår egen värdegrund som vi tillsammans skulle utgå ifrån under de dagar vi nu skulle vara tillsammans, resultatet blev: Lagspel, respekt och ansvar, en värdegrund som hela plutonen värnade om under dagarna som följde. Kvällen avslutades med exercis innan det var läggdags kl. 22.00 med uppstigning kl. 06.30 nästa dag.

Dagarna var intensiva och fyllda med aktiviteter, utbildning och praktik, allt från Röda korsets sjukvårdsutbildning, Öva utrymning och säker transport i bandvagn, hantera vassa verktyg, hur man håller sig varm i kallt väder, hålla ordning på sina saker, städning och visitation på logementet med förevisning om hur man bäddar en säng med ordentlig sträckning, några ungdomar hade aldrig bäddat en säng förut. Fortsatt exercisträning på daglig basis samt BRAK.

Dag tre åkte vi ut i skogen och byggde förläggning med hygienanrättningar, eldvakt och när mörkret föll utbildning i ljud och ljusdisciplin därefter lät vi dem genomföra en spaningspatrull med följebefäl. Dagen efter iscensatte vi en tillämpningsövning med en riggad bilolycka där en tropp fungerade som figuranter och den andra troppen fick pröva sina sjukvårdskunskaper.

Sista kvällen efter utrustningsvård hade vi teoripass med vägar in i försvarsmakten där fick vi veta att nu hade vi flera i plutonen som bestämt sig för att göra GU som jägare (de allra flesta av våra ungdomar vill dock numer bli bandvagnsförare.) Det är också nu de inser att kursen snart är slut, snart ska de skiljas åt efter att ha löst problem och uppgifter tillsammans som pluton samt som grupp, sovit och levt nära varandra i flera dagar å många utbrister att de inte vill åka hem, de vill inte att det ska ta slut. Vi instruktörer som sett deras starka gemenskap och kamratskap växa fram som en del i den militära andan. Laget framför jaget. Förstår dem så väl och är glada att de fått en god känsla för flera sidor av det militära livet, disciplin, uppgiftslösning, effektivitet, ordning och kamratskap. Det är delvis hårt och slitsamt men skapar också en mycket stark gemenskap som inte alltid finns i det civila.

För några av våra ungdomar var det en stor utmaning att bara komma till kursen, de har aldrig varit hemifrån, än mindre sovit i ett logement eller en tältförläggning. Det fanns stunder de tvivlade på sig själva och var tveksamma, men vi instruktörer stöttade helhjärtat. Ungdomsgruppen stöttade och var så bra, kamratandan så god att de som stundvis kände sig osäkra bestämde sig för att möta utmaningen och beslutade sig för att vara med hela vägen. Det var nog de vi ansåg växte mest.

Lotta Lindeberg

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren