Bilkårister tjänstgjorde på CJSE17

Skrivet den 03 maj av Bilkåristen

CJSE logoVi är fem bilkårister som tjänstgjort under CJSE17 18-28 april 2017. CJSE (Combined Joint Staff Exercise) är en övning som bedrivits på LedR i Enköping (mark och operativa), LSS i Uppsala (flyget) och MSS Karlskrona (marinen). Antalet deltagare i år är ca 1200st.

Övningsupplägget är att man har en NATO-ledd CRO (Crises Response Operation), som under kapitel VII har stöd i FN-stadgan. Ett operativt högkvarter har satts upp med underställda taktiska staber. Övningen speglar utmaningar och situationer i verkliga fredsoperationer i Balkan, Afrika och Mellanöstern.

Övningen är helt simulerad med deltagare från olika länder och civila myndigheter. Syftet med övningen är att förbereda enskilda att ingå i multinationell stab. För FM är det ett led i personlig utveckling i operationell och taktisk nivå. Fokus ligger på metoder i stabsarbete och processer för chefer och stabsmedlemmar.

Bilkåristerna har upprättat en transportfunktion som skött person- och mattransporter inom och mellan övningsplatserna samt det viktiga FIKAT!

Det har varit kul och lärorikt som alltid då man deltar i övningar och deltagarna har varit mycket nöjda med servicen.

Tarja Nord, Kristina Thomsson, Thomas Sörliden, Jonas Bohman & Almir Rifatovic

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren