Bilkårister rapporterar från AÖ15

Skrivet den 26 augusti av Bilkåristen

Måndag. Vi träffades på garnisonen klockan 0900 för att hämta ut fordonen (Pb 8), bår 2 + Natobår. Sen käkade vi lunch innan vi körde upp till F7 Såtenäs för genomgång av övningsområden och morgondagens schema.

Tisdag. Tidig frukost, tillbaka till Göteborg och hämta sårskademarkörer som skulle upp till Kvarn och Såtenäs. Det blev en riktig långkörning med sprintern den dagen på ca 650 km. Tillbaka till F7 lagom till middagen och sen genomgång av fordonen och tankning så att allt är klart inför Onsdagen.
AÖ16
Onsdag. Inga planerande körningar. Häng på luckan (fika) tillsvidare, strax efter 1800 kom det en körning. Hämta en markör som helt mirakulöst tillfrisknat från en allvarlig skallskada. Genomgång inför morgondagens turer och fler uppgifter än tidigare då vi nu också kommer att få ta hand om transport av de eventuella skarpa skador som kan tänkas komma att uppstå. Nu börjar det dra ihop sig. Men nu blir det sängen för vi har nog en lång dag framför oss imorgon.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren