Bilkårens kansli på höstkickoff

Skrivet den 27 augusti av Bilkåristen

Kansligänget på Bilkåren har laddat upp för en intensiv höst. När vi alla var tillbaka från semestern tillbringade vi ett par dagar på Villingsbergslägret. Vi har diskuterat verksamhetsplan och idéat om hur vi kan nå ännu bättre måluppfyllelse. Vi försöker ständigt jobba med att utveckla arbetssätt och rutiner, allt för att stödja både styrelse, kårer och medlemmar i sitt bilkårsengagemang.
IMG_1009
Susanne och Maria bekantar sig med alla reglage

Andra dagen fick vi testa att köra bandvagn, en ny upplevelse för de flesta av oss. Nu förstår vi att alla ni medlemmar som utbildat er till bandvagnsförare i Hemvärnet eller den civila krisberedskapen är helnöjda och frälsta på detta fordon! Lennart Johansson höll i denna introduktion och prova på-dag för oss.
11144900_973984969310889_2115929827709066056_n
Elisabeth och Eva i diket.

Vi hann med mycket, köra serpentiner, testa lite terrängkörning och köra en bit i en kraftledningsgata. Som extra krydda ”lyckades” vi välta en bandvagn när vi skulle passera ett dike också.
Vi hade förstås jättekul, men det var också nyttigt att få besöka en av våra kursplatser och få en inblick i en viktig del av Bilkårens verksamhet.

Nu är vi laddade att tillsammans med alla andra i Bilkåren ta oss till nya framgångar!

Adam, Elisabeth, Eva, Maria, Pia & Susanne

<a IMG_1016<img IMG_1023

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren