Bilkårens kansli på höstkickoff

Skrivet den 27 augusti av Bilkåristen

Kansligänget på Bilkåren har laddat upp för en intensiv höst. När vi alla var tillbaka från semestern tillbringade vi ett par dagar på Villingsbergslägret. Vi har diskuterat verksamhetsplan och idéat om hur vi kan nå ännu bättre måluppfyllelse. Vi försöker ständigt jobba med att utveckla arbetssätt och rutiner, allt för att stödja både styrelse, kårer och medlemmar i sitt bilkårsengagemang.
IMG_1009
Susanne och Maria bekantar sig med alla reglage

Andra dagen fick vi testa att köra bandvagn, en ny upplevelse för de flesta av oss. Nu förstår vi att alla ni medlemmar som utbildat er till bandvagnsförare i Hemvärnet eller den civila krisberedskapen är helnöjda och frälsta på detta fordon! Lennart Johansson höll i denna introduktion och prova på-dag för oss.
11144900_973984969310889_2115929827709066056_n
Elisabeth och Eva i diket.

Vi hann med mycket, köra serpentiner, testa lite terrängkörning och köra en bit i en kraftledningsgata. Som extra krydda ”lyckades” vi välta en bandvagn när vi skulle passera ett dike också.
Vi hade förstås jättekul, men det var också nyttigt att få besöka en av våra kursplatser och få en inblick i en viktig del av Bilkårens verksamhet.

Nu är vi laddade att tillsammans med alla andra i Bilkåren ta oss till nya framgångar!

Adam, Elisabeth, Eva, Maria, Pia & Susanne

<a IMG_1016<img IMG_1023

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren