Bilkårens jubileumsriksstämma invigd

Skrivet den 17 september av Bilkåristen

I helgen är nästan 200 bilkårister och gäster samlade i Bålsta för riksstämma. Förutom att behandla verksamheten för de gångna åren och fatta beslut om de kommande åren är det samtidigt en manifestation  över våra 80 år i samhällets tjänst.

Inger Karlsson, en av våra nuvarande två riksbilkårchefer konstaterade i sitt inledningsanförande vid öppnandet att det är roligt att leda Bilkåren som är framgångsrik idag och samtidigt kunna få blicka tillbaka på våra 80 år som gått.

”En händelserik period sen förra riksstämman har passerat, händelser som för två år sen betraktades som helt osannolika har plötsligt förvandlats till krass verklighet. Händelser som gör vår verksamhet viktigare och mer relevant nu än på decennier tidigare. En pandemi med restriktioner som fortsatte hela 2020 och större delen av 2021. I takt med klimatförändringarna har extremväder blivit vardag och bränder har härjat skoningslöst runt om i världen, blandat med översvämningar, jordskred, torka och stormar.

Detta och mycket annat har ställt saker på sin spets och utmanat det som tidigare tyckts självklart, som demokratiska värden, alla människors lika värde och mänskliga rättigheter. Det var länge sen vi frivilliga försvarsorganisationer varit så efterfrågade hos både myndigheter och allmänhet.

Vårt motto Vaksam Varsam Verksam är idag lika aktuellt som när det togs fram på 50-talet, även om orden kan tyckas ålderdomliga. Omvärldsläget påminner oss om att vara vaksamma på informationspåverkan, varsamma och hålla en vänlig ton i det vi kommunicerar, verksamma och beredda att ställa upp när vi behövs.

Inger avslutade med att konstatera att Bilkåren är en erfaren 80-åring med utvecklingsfokus som värderar tradition i balans med framåtblickande!

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren