Bilkåren, ungdomar och Beredskapsmuséet

Skrivet den 29 maj av Bilkåristen

pingo
En helg i slutet av maj var det dags för den årliga pangdagen på Beredskapsmuseet i Helsingborg. Bilkåren var som många år tidigare på plats via undertecknad från Helsingborgskåren som är behjälplig med säkerhetsarbetet under själva evenemanget, men i år fick jag även hjälp av ungdomarna från Helsingborgskåren som hade levande förlängning på museets område.

Ungdomarna kom till museet på lördagsmorgonen då tält och maskeringsbygge stod på schemat. Under tiden byggdes även info & rekryteringsmonter bredvid tältplatsen. Sedan under lördagen och söndagen fick ungdomarna vissa upp sig i m/90 uniform och delta i info & rekryteringsarbetet. Utöver detta fick dom även prova på att stå på post och informationsservice. Dom såg till att det inte blev för mycket besökare i vissa trånga ställen samt hjälpte besökarna till rätta över det stora området. I detta moment sattes radioförbindelse upp så dom kunde prova på samband och också ha visst samband.

Vissa ungdomar var utlånade till FRO Helsingborg, där ungdomarna hjälpte till med parkeringsservice genom att visa var det fanns parkeringsplatser. Dom fick även möjlighet att äta gammal hederlig militärmat, ärtsoppa som tillagades på vedeldad bakspis av museet. Vissa av ungdomarna gillade soppan så mycket att när köket stängde och man fick ta extra på kvällen i stället för att kasta så rusade några dit för en extra tallrik. Natten mellan lördag och söndag låg ledare och ungdomar i tält på museet. Detta gav en liten vink om vad fältlivet kan ge i form av äventyr, kamratskap, viktiga saker att veta samt att kunna ta eget ansvar.

På lördagskvällen tog ungdomarna och ledarna på eget ansvar på sig att hjälpa till med lite uppsnyggning och städning till söndagens event. Likaså på söndagen var de behjälpliga med nerpackning. Detta är inte det vanligaste inslaget i en ungdomshelg för bilkårister, men ändå något som kan hända. En speciell sak som hände och som gillades av ungdomarna var att få en lite åktur med Beredskapsmuseets stridsvagn m/42.

Från oss alla kan jag bara säga vilken kul helg vi haft! Från besökare och museet har jag hört fantastiska lovord om våra underbara ungdomar. Under helgen fick vi hjälp med info & rekrytering – glöm inte att ansöka om hjälp ni med.

Vill önska alla en trevlig sommar!

Pingo H Olofsson, Helsingborgs Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren