Bilkåren, ungdomar och Beredskapsmuséet

Skrivet den 29 maj av Bilkåristen

pingo
En helg i slutet av maj var det dags för den årliga pangdagen på Beredskapsmuseet i Helsingborg. Bilkåren var som många år tidigare på plats via undertecknad från Helsingborgskåren som är behjälplig med säkerhetsarbetet under själva evenemanget, men i år fick jag även hjälp av ungdomarna från Helsingborgskåren som hade levande förlängning på museets område.

Ungdomarna kom till museet på lördagsmorgonen då tält och maskeringsbygge stod på schemat. Under tiden byggdes även info & rekryteringsmonter bredvid tältplatsen. Sedan under lördagen och söndagen fick ungdomarna vissa upp sig i m/90 uniform och delta i info & rekryteringsarbetet. Utöver detta fick dom även prova på att stå på post och informationsservice. Dom såg till att det inte blev för mycket besökare i vissa trånga ställen samt hjälpte besökarna till rätta över det stora området. I detta moment sattes radioförbindelse upp så dom kunde prova på samband och också ha visst samband.

Vissa ungdomar var utlånade till FRO Helsingborg, där ungdomarna hjälpte till med parkeringsservice genom att visa var det fanns parkeringsplatser. Dom fick även möjlighet att äta gammal hederlig militärmat, ärtsoppa som tillagades på vedeldad bakspis av museet. Vissa av ungdomarna gillade soppan så mycket att när köket stängde och man fick ta extra på kvällen i stället för att kasta så rusade några dit för en extra tallrik. Natten mellan lördag och söndag låg ledare och ungdomar i tält på museet. Detta gav en liten vink om vad fältlivet kan ge i form av äventyr, kamratskap, viktiga saker att veta samt att kunna ta eget ansvar.

På lördagskvällen tog ungdomarna och ledarna på eget ansvar på sig att hjälpa till med lite uppsnyggning och städning till söndagens event. Likaså på söndagen var de behjälpliga med nerpackning. Detta är inte det vanligaste inslaget i en ungdomshelg för bilkårister, men ändå något som kan hända. En speciell sak som hände och som gillades av ungdomarna var att få en lite åktur med Beredskapsmuseets stridsvagn m/42.

Från oss alla kan jag bara säga vilken kul helg vi haft! Från besökare och museet har jag hört fantastiska lovord om våra underbara ungdomar. Under helgen fick vi hjälp med info & rekrytering – glöm inte att ansöka om hjälp ni med.

Vill önska alla en trevlig sommar!

Pingo H Olofsson, Helsingborgs Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren