Bilkåren rekryterade på MC-mässan

Skrivet den 25 januari av Bilkåristen

20150121_175411
Onsdag morgon åkte ett gött gäng på nio personer upp från Lindome, Alingsås och Borås bilkår upp till storstan. In på Älvsjömässan för att göra iordning montern. Fick till det ganska bra på den lilla ytan vi hade. Delade ju montern med FMCK och Försvarsmakten. Tyvärr fanns det denna gången ingen plats för något fordon. Med tanke på hur mycket av ansökningarna vi fick vid Sprinten i Göteborg hade det kanske varit önskvärt, men vi gillade läget och förberedde oss. Efter iordningställandet var det dags att bege sig till vart vi skulle sova. Inga fina hotell här inte. Rakt ut till AMF1 vid Berga. Logement skall det vara. Funkar det också. Köpte med lite gott att äta, umgicks och hade det allmänt trevligt. En av de viktigaste saker när man gör sånt här är att ha kul. Och det hade vi. Sovdags. Man sover ju väldigt skönt i en våningssäng.

Torsdag och upp tidigt för frukost. Den kunde man inte klaga på. Efter det var det dags att bege sig till mässan. Hur skulle det gå? Nja. Torsdagen var en väldigt lugn dag. Då hann vi ju finslipa vad vi skulle säga. Åter ut till Berga för sedvanligt avslut.

Fredag förmiddag var jag och några till lediga. In till Stockholm och Gamla stan. Hittade en affär med gamla uniformer och liknande. Där vände jag nästan i dörren. En större oordning har jag aldrig sett. Hur mycket prylar som helst och allt bara i STORA högar. Där var inte lätt att hitta något. Tillbaka till mässan och där fanns det att göra. Vi hade också fått förstärkning av Emil från rekryteringspoolen och Stina från ungdomsrådet. Det var avsevärt mer än på torsdagen. Var lite kul när det hände något. Med detta var inget mot vad som väntade. Sedvanligt avslut. Skratt, skratt och åter skratt.

Lördag var det samma procedur fast en timme tidigare. Mässan öppnade nio istället för tio. Med en gång på morgonen var det full fart. Massa folk vällde in. Jag hörde att på lördagarna brukar det vara dubbelt så mycket folk. Och det var det. Massor av ansökningar skrevs. Alla slet på och delade ut reflexer och massa information. Då kändes det otroligt bra. Det var ju detta vi var här för. Massa trevligt folk att prata med och det gjorde man. När det stängdes var det dock otroligt skönt. Efter allt mummel och stående var man rätt sliten. Vi hade pratat att kanske gå ut och äta något men det var ingen som orkade. Så de fick bli en pizza ute på kasernen i dagrummet. Det var dock lika roligt som de andra kvällarna men lite mer avslaget. Alla ramlade i säng runt elva.

Sitter nu här på söndag förmiddag och skriver detta. Har varit ett par trevliga dagar och nu åker man hem ikväll. Skall bli skönt att komma hem, men samtidigt lite tråkigt. Hur har det då gått med rekryteringen? Vi har fått in ett bra gäng, men inte lika mycket som i Göteborg. Då fick vi ju en hel del i närområdet, men det närmaste hittills har varit en i Skövde. Jaja. Vi kan inte få allt. Har dock gjort en stor insats för bilkårerna runt Stockholm. Och det är ju inte fy skam. Vi hade dock så trevligt tillsammans att det är helt ok.

Tjipp!

Christer, Lindome bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren