Bilkåren rekryterade på MC-mässan

Skrivet den 25 januari av Bilkåristen

20150121_175411
Onsdag morgon åkte ett gött gäng på nio personer upp från Lindome, Alingsås och Borås bilkår upp till storstan. In på Älvsjömässan för att göra iordning montern. Fick till det ganska bra på den lilla ytan vi hade. Delade ju montern med FMCK och Försvarsmakten. Tyvärr fanns det denna gången ingen plats för något fordon. Med tanke på hur mycket av ansökningarna vi fick vid Sprinten i Göteborg hade det kanske varit önskvärt, men vi gillade läget och förberedde oss. Efter iordningställandet var det dags att bege sig till vart vi skulle sova. Inga fina hotell här inte. Rakt ut till AMF1 vid Berga. Logement skall det vara. Funkar det också. Köpte med lite gott att äta, umgicks och hade det allmänt trevligt. En av de viktigaste saker när man gör sånt här är att ha kul. Och det hade vi. Sovdags. Man sover ju väldigt skönt i en våningssäng.

Torsdag och upp tidigt för frukost. Den kunde man inte klaga på. Efter det var det dags att bege sig till mässan. Hur skulle det gå? Nja. Torsdagen var en väldigt lugn dag. Då hann vi ju finslipa vad vi skulle säga. Åter ut till Berga för sedvanligt avslut.

Fredag förmiddag var jag och några till lediga. In till Stockholm och Gamla stan. Hittade en affär med gamla uniformer och liknande. Där vände jag nästan i dörren. En större oordning har jag aldrig sett. Hur mycket prylar som helst och allt bara i STORA högar. Där var inte lätt att hitta något. Tillbaka till mässan och där fanns det att göra. Vi hade också fått förstärkning av Emil från rekryteringspoolen och Stina från ungdomsrådet. Det var avsevärt mer än på torsdagen. Var lite kul när det hände något. Med detta var inget mot vad som väntade. Sedvanligt avslut. Skratt, skratt och åter skratt.

Lördag var det samma procedur fast en timme tidigare. Mässan öppnade nio istället för tio. Med en gång på morgonen var det full fart. Massa folk vällde in. Jag hörde att på lördagarna brukar det vara dubbelt så mycket folk. Och det var det. Massor av ansökningar skrevs. Alla slet på och delade ut reflexer och massa information. Då kändes det otroligt bra. Det var ju detta vi var här för. Massa trevligt folk att prata med och det gjorde man. När det stängdes var det dock otroligt skönt. Efter allt mummel och stående var man rätt sliten. Vi hade pratat att kanske gå ut och äta något men det var ingen som orkade. Så de fick bli en pizza ute på kasernen i dagrummet. Det var dock lika roligt som de andra kvällarna men lite mer avslaget. Alla ramlade i säng runt elva.

Sitter nu här på söndag förmiddag och skriver detta. Har varit ett par trevliga dagar och nu åker man hem ikväll. Skall bli skönt att komma hem, men samtidigt lite tråkigt. Hur har det då gått med rekryteringen? Vi har fått in ett bra gäng, men inte lika mycket som i Göteborg. Då fick vi ju en hel del i närområdet, men det närmaste hittills har varit en i Skövde. Jaja. Vi kan inte få allt. Har dock gjort en stor insats för bilkårerna runt Stockholm. Och det är ju inte fy skam. Vi hade dock så trevligt tillsammans att det är helt ok.

Tjipp!

Christer, Lindome bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren