Bilkåren på uppdrag på ryttartävlingar

Skrivet den 10 juli av Bilkåristen

Strömsholm1
Mellersta Mälardalens Bilkår fick en förfrågan om vi kunde köra shuttle i fyra dagar i Strömsholm på deras ryttartävlingar som gick av stapeln den 5-8/6.

Vi fick förfrågan sent cirka två månader innan tävlingen och var därför lite tveksamma till om vi skulle lösa uppgiften. Körningarna startade vid 6-tiden på morgonen och avslutades mellan 21-22-tiden på kvällen.
Vi hade tre som ville köra när de var tre veckor kvar. Då var jag på konferens i Södertälje där jag träffade ordförande för Eskilstuna kåren och bad om hjälp. Dom var villiga att hjälpa oss med utskick till alla Södermanlands Bilkårer med frågan om det fanns någon som var villig att hjälpa oss.

Vi fick ett stort gensvar så när vi började vår 4-dagarskörning så var vi 10 förare anmälda. Förutom att vi förare hade fantastiskt roligt så fick vi mycket reklam under körningarna. Samtliga bilar var märkta med Bilkårslogga och banderoller satt uppsatta över hela tävlingsområdet.

Jag vill tacka alla som ställde upp och samverkade mellan kårerna. Vi hade folk från Eskilstuna, Strängnäs, Enköping, Västerås samt en långväga gäst från Hofors-Torsåkers Bilkår. Utan er hjälp hade dessa dagar inte blivit denna succé som de verkligen blev. Responsen bland dem som var med var att dom vill se mera samverkan mellan kårerna. De är ju så himla trevligt att få lära känna nya å trevligt folk med samma intressen.

Jag hoppas att vi får körningarna nästa år igen för vi har redan en handfull som är intresserade och har anmält intresse av att köra.

Tusen tack och på återseende!

Rickard Panzar, Mellersta Mälardalens Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren