Bilkåren på uppdrag på ryttartävlingar

Skrivet den 10 juli av Bilkåristen

Strömsholm1
Mellersta Mälardalens Bilkår fick en förfrågan om vi kunde köra shuttle i fyra dagar i Strömsholm på deras ryttartävlingar som gick av stapeln den 5-8/6.

Vi fick förfrågan sent cirka två månader innan tävlingen och var därför lite tveksamma till om vi skulle lösa uppgiften. Körningarna startade vid 6-tiden på morgonen och avslutades mellan 21-22-tiden på kvällen.
Vi hade tre som ville köra när de var tre veckor kvar. Då var jag på konferens i Södertälje där jag träffade ordförande för Eskilstuna kåren och bad om hjälp. Dom var villiga att hjälpa oss med utskick till alla Södermanlands Bilkårer med frågan om det fanns någon som var villig att hjälpa oss.

Vi fick ett stort gensvar så när vi började vår 4-dagarskörning så var vi 10 förare anmälda. Förutom att vi förare hade fantastiskt roligt så fick vi mycket reklam under körningarna. Samtliga bilar var märkta med Bilkårslogga och banderoller satt uppsatta över hela tävlingsområdet.

Jag vill tacka alla som ställde upp och samverkade mellan kårerna. Vi hade folk från Eskilstuna, Strängnäs, Enköping, Västerås samt en långväga gäst från Hofors-Torsåkers Bilkår. Utan er hjälp hade dessa dagar inte blivit denna succé som de verkligen blev. Responsen bland dem som var med var att dom vill se mera samverkan mellan kårerna. De är ju så himla trevligt att få lära känna nya å trevligt folk med samma intressen.

Jag hoppas att vi får körningarna nästa år igen för vi har redan en handfull som är intresserade och har anmält intresse av att köra.

Tusen tack och på återseende!

Rickard Panzar, Mellersta Mälardalens Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren