Bilkåren på Ring Knutstorp

Skrivet den 22 maj av Bilkåristen

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/q79/s720x720/10290662_10152066879924147_4476133043847227506_n.jpg
Förra veckan var det varit premiär för årets STCC tävlingar på Ring Knutstorp. Det var äntligen dags för dem att dra igång sin tävlingssäsong och givetvis var vi bilkårister från Åstorp-Klippans Bilkår också på plats. Det var en premiär som invigdes med gridshow, nationalsången och med en fantastisk flyguppvisning.

Vi var på plats i biljettluckan för att sälja dagens biljetter och program till den publiken som skulle in på området och följa tävlingarna. Detta är något som vi bilkårister från Åstorp-Klippans bilkår har jobbat med under många år när det är dags för tävlingar där. Kåren har en historia på Ring Knutstorp som går tillbka så långt som till 1960-talet.

Och mycket tack vare att vi jobbar där kan vi under resterande år subventionera många aktiviteter som kåren anordnar. För detta är vi mycket glada!! Ett troget gäng är vi som tycker det är kul att vara här och alltid ställer upp och, ja, vi vill arbeta på samma plats som vanligt på Knutstorp för annars blir det inte bra. Prins Carl Philip är en av förarna i STCC klassen och i dag var premiären med extra glans för pappa kungen kom och besökte tävlingarna tillsammans med flera tusen andra som också hade hittat dit för att njuta av det fina vädret och av tävlingarna som körs på den banan som ligger vackrast i Sverige.

Jeanette Nilsson
Vice kårchef och Info/Rek ansvarig i Åstorp-Klippans Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren