Bilkåren på Ring Knutstorp

Skrivet den 22 maj av Bilkåristen

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/q79/s720x720/10290662_10152066879924147_4476133043847227506_n.jpg
Förra veckan var det varit premiär för årets STCC tävlingar på Ring Knutstorp. Det var äntligen dags för dem att dra igång sin tävlingssäsong och givetvis var vi bilkårister från Åstorp-Klippans Bilkår också på plats. Det var en premiär som invigdes med gridshow, nationalsången och med en fantastisk flyguppvisning.

Vi var på plats i biljettluckan för att sälja dagens biljetter och program till den publiken som skulle in på området och följa tävlingarna. Detta är något som vi bilkårister från Åstorp-Klippans bilkår har jobbat med under många år när det är dags för tävlingar där. Kåren har en historia på Ring Knutstorp som går tillbka så långt som till 1960-talet.

Och mycket tack vare att vi jobbar där kan vi under resterande år subventionera många aktiviteter som kåren anordnar. För detta är vi mycket glada!! Ett troget gäng är vi som tycker det är kul att vara här och alltid ställer upp och, ja, vi vill arbeta på samma plats som vanligt på Knutstorp för annars blir det inte bra. Prins Carl Philip är en av förarna i STCC klassen och i dag var premiären med extra glans för pappa kungen kom och besökte tävlingarna tillsammans med flera tusen andra som också hade hittat dit för att njuta av det fina vädret och av tävlingarna som körs på den banan som ligger vackrast i Sverige.

Jeanette Nilsson
Vice kårchef och Info/Rek ansvarig i Åstorp-Klippans Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren