Bilkåren på Pride

Skrivet den 07 augusti av Bilkåristen

mms_img-1720470129

pride
I våras fick vi frågan från Försvarsmakten om att vara med årets PRIDE-festival. Temat i år var vardagen i Försvarsmakten. För Bilkåren kändes det självklart att vara med och till slut blev det vi tillsammans med FVRF, Lottorna och Försvarsutbildarna som deltog. Vi var med och ansvarade för pass på 3-4 timmar i vår gemensamma monter.

Själv deltog jag under fredagen och lördagen. Det var välbesökt och en mycket god stämning – glädje.
Under fredagen höll jag ett miniseminarium om Bilkåren och frivilliga försvarsorganisationer, och vikten av folkförankring. Till min glädje så kom försvarsminstern Karin Enström och lyssnade. Riktigt roligt och viktigt att beslutsfattare får möta och höra oss.

Inför kommande PRIDE så tycker jag att Bilkåren ska fortsätta att både delta och visa upp oss och också uppmana medlemmar att besöka festivalen.

Sommarhälsningar från
Reidun Eklöw

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren