Bilkåren på Pride

Skrivet den 01 augusti av Bilkåristen

IMG_0882
Idag har jag haft glädjen och äran att representera de frivilliga försvarsorganisationerna i Prideparaden. Tillsammans med FRO:s generalsekreterare Kent Ahlqvist så deltog vi tillsammans med representanter från hela Försvarsmakten. Stort och viktigt! I täten för Försvarsmaktens grupp som nog bestod av nästan 100 deltagare gick ÖB och det säger väl allt om hur viktigt detta är för Försvarsmakten.
IMG_0874
Är det viktigt att Bilkåren är med då? Ja, jag tycker det. Det blir ett tydligt sätt att manifestera att vi som organisation står upp för alla människors lika rätt och värde. Ett tydligt ställningstagande för ett öppet, tolerant och demokratiskt samhälle.

Det var en fantastisk stämning i huvudstaden idag när den jättelika Prideparaden startade vid Mariatorget på söder och sakta slingrade sig fram genom hela det centrala Stockholm för att flera timmar senare landa vid Prideparken på Östermalm. I täten för Försvarsmakten körde en lastbil där fältartisterna riggat upp och oförtrutet spelade. Både vi som gick med och den enormt stora publiken utefter gatorna klappade och sjöng med. det var helt enkelt ett jäkla drag!

Eva Blomqvist, generalsekreterare
IMG_0884

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren