Bilkåren på Pride

Skrivet den 01 augusti av Bilkåristen

IMG_0882
Idag har jag haft glädjen och äran att representera de frivilliga försvarsorganisationerna i Prideparaden. Tillsammans med FRO:s generalsekreterare Kent Ahlqvist så deltog vi tillsammans med representanter från hela Försvarsmakten. Stort och viktigt! I täten för Försvarsmaktens grupp som nog bestod av nästan 100 deltagare gick ÖB och det säger väl allt om hur viktigt detta är för Försvarsmakten.
IMG_0874
Är det viktigt att Bilkåren är med då? Ja, jag tycker det. Det blir ett tydligt sätt att manifestera att vi som organisation står upp för alla människors lika rätt och värde. Ett tydligt ställningstagande för ett öppet, tolerant och demokratiskt samhälle.

Det var en fantastisk stämning i huvudstaden idag när den jättelika Prideparaden startade vid Mariatorget på söder och sakta slingrade sig fram genom hela det centrala Stockholm för att flera timmar senare landa vid Prideparken på Östermalm. I täten för Försvarsmakten körde en lastbil där fältartisterna riggat upp och oförtrutet spelade. Både vi som gick med och den enormt stora publiken utefter gatorna klappade och sjöng med. det var helt enkelt ett jäkla drag!

Eva Blomqvist, generalsekreterare
IMG_0884

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren