Bilkåren på plats på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen

Skrivet den 13 januari av Bilkåristen

Rikskonferensen samlar varje år ca 350 deltagare och 50-60 talare under tre dagar för kunskapsspridning, samtal och debatt. I fokus står världens säkerhet, Sveriges försvar, människors trygghet och samhällets krisberedskap. Under konferensens första dag behandlades främst vår omvärld med fokus på hot från Ryssland, Kina och Iran. Givetvis berörde flera av talarna de senaste dagarnas händelser kopplade till Iran och USA.

Klas Friberg, chef Säpo och Lena Hallin, chef Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, pratade om den hotbild vi lever med idag.

– Den hotbild som vi hade i går är verklighet i dag. Hoten handlar om att främmande makt försöker påverka Sverige på en mängd olika sätt. Det handlar om aktiviteter och angrepp mot grundläggande individuella rättigheter, vår ekonomi, politiska oberoende eller territoriella oberoende, säger säkerhetspolischef Klas Friberg.

Under flera av dagens seminarium belystes Ryssland. Och de olika händelser som sker både i Ryssland men också i andra länder pga rysk påverkan.

De stora makthavarna runt Putin beskrevs bl.a. av Anders Åslund och Gudrun Persson. Titta gärna på deras föredrag. Åslund visar bl.a. vilka enorma lyxfastigheter och båtar som dessa personer äger. Och hur den ryska statsapparaten fungerar.

Persson beskrev hur den ryska ledningen agerar för att behålla makten; Det räcker inte med att lyssna på den ryska politiska ledningen. Men måste titta på var de faktiskt gör. Under kommande dagar kommer främst Sveriges totalförsvarsförmåga att belysas.

Hela Rikskonferensen webbsänds och kan ses live och i efterhand här på www.folkochforsvar.se

Malin Dreifaldt och Ingela Kronlund, på plats i Sälen

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren