Bilkåren på MC-mässan

Skrivet den 04 februari av Bilkåristen

I slutet av januari var det dags för MC Mässan igen. Bilkåren tillsammans med FMCK delade monter på Svenska Mässan i Göteborg. Vi började på onsdag eftermiddag med att bygga upp vår monter och det gick som en dans, kamouflagenät, gran/granris, disk, rollups, broschyrer och en Mc bara hamnade där de skulle.

Mc Mässan 1

På torsdag började jag vid 15.00, på det passet var det Lill, Annelie och jag som stod i montern. Det var ganska mycket folk på mässan som öppnade kl. 10.00 den dagen. Trevligt med äldre gentlemän men fel målgrupp för oss. Fredagen hade fler besökare och en mer blandad besöksskara.

Mc Mässan 6

Lördag och idag har alla kommit, himmel vad mycket folk, Sussie, Anita, jag och Pauline från ungdomsrådet tog oss an denna trevliga publik. Bra när vi representerar olika delar, Sussie och jag Hemvärnet, Anita i varselkläder det civila och Pauline ungdomarna.

Söndag sista dagen var det lite avslaget med publik, synd för det är kul att pratat med alla olika typer av människor, den man minst anar kan var jätteintresserad.

På eftermiddagen var det Lill, Anita, jag och Jonathan som representerade ungdomarna. Vid 17.00 var det dags att riva och även detta gick som en dans så vi var snabbt klara.

Men allt har ett slut så även detta och vi som representerade Bilkåren var från Lindome-, Göteborg och Bohuslän-, Borås- och Alingsås bilkårer. Susanne från kansliet var med oss hela tiden

Mc Mässan 13

Hoppas nu att alla som anmält sitt intresse (som kom från Stockholm och söder ut) kommer att få en inbjudan från respektive kår (då många säger jag har anmäl mig förut men jag har inget hört).

Hälsningar

Maggie Robertsson, Lindome Bilkår

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren