Bilkåren på MC-mässan

Skrivet den 04 februari av Bilkåristen

I slutet av januari var det dags för MC Mässan igen. Bilkåren tillsammans med FMCK delade monter på Svenska Mässan i Göteborg. Vi började på onsdag eftermiddag med att bygga upp vår monter och det gick som en dans, kamouflagenät, gran/granris, disk, rollups, broschyrer och en Mc bara hamnade där de skulle.

Mc Mässan 1

På torsdag började jag vid 15.00, på det passet var det Lill, Annelie och jag som stod i montern. Det var ganska mycket folk på mässan som öppnade kl. 10.00 den dagen. Trevligt med äldre gentlemän men fel målgrupp för oss. Fredagen hade fler besökare och en mer blandad besöksskara.

Mc Mässan 6

Lördag och idag har alla kommit, himmel vad mycket folk, Sussie, Anita, jag och Pauline från ungdomsrådet tog oss an denna trevliga publik. Bra när vi representerar olika delar, Sussie och jag Hemvärnet, Anita i varselkläder det civila och Pauline ungdomarna.

Söndag sista dagen var det lite avslaget med publik, synd för det är kul att pratat med alla olika typer av människor, den man minst anar kan var jätteintresserad.

På eftermiddagen var det Lill, Anita, jag och Jonathan som representerade ungdomarna. Vid 17.00 var det dags att riva och även detta gick som en dans så vi var snabbt klara.

Men allt har ett slut så även detta och vi som representerade Bilkåren var från Lindome-, Göteborg och Bohuslän-, Borås- och Alingsås bilkårer. Susanne från kansliet var med oss hela tiden

Mc Mässan 13

Hoppas nu att alla som anmält sitt intresse (som kom från Stockholm och söder ut) kommer att få en inbjudan från respektive kår (då många säger jag har anmäl mig förut men jag har inget hört).

Hälsningar

Maggie Robertsson, Lindome Bilkår

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren